Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Диети»Диета според хормоналния тип

Диета според хормоналния тип

хормонална диета

Когато човек си постави за цел да отслабне, първата задача е да се ориентира в многобройните предложения за вида диета, на която да заложи. Добре е тя да подобрява здравето и хранителната култура и да улесни отслабването. Това важи както за мъжете, така и за жените.

Една от възможностите е хормоналната диета, която освен това балансира и хормоните. Ето какво представлява диетата според хормоналния тип:

Същност на хормоналната диета

Този начин на хранене, създаден от доктора по натуропатична медицина Наташа Търнър, е лечебна практика, основана на натурални средства. Целта е контрол над хормоните, които стават причина за свръхтегло и здравословни проблеми.

Диетата продължава 6 седмици и следва 3 стъпки за постигане на баланс в хормоналната среда на тялото. Освен това в нея има и комплекс от физически упражнения, детокс на тялото и приемане на хранителни добавки.

Структура на хормоналната диета

Първа фаза

Детокс на организма, който продължава 2 седмици. Премахват се от менюто определени групи храни - глутеновите, млечните, фъстъците, захарта и изкуствените подсладители, червеното месо, алкохолът, кофеинът, цитрусите. Приемат се омега-3 пробиотици, противовъзпалителни.

Втора фаза

диета според хормоналния тип

Някои храни се връщат обратно, като се следи реакцията на организма към всяка от тях. Избягват се рибата, сушените плодове, фъстъците, фруктозата.

Трета фаза

Включват се физически упражнения, силови тренировки, йога и се продължава диетата от предишната фаза.

Предимства и недостатъци на хормоналната диета

Повечето храни, които се консумират по време на диетата според хормоналния тип са от Средиземноморския модел на хранене, който е признат за най- здравословния. Храните съдържат много фибри и малко мазнини.

Хормоналният дисбаланс обаче не може да се коригира напълно в рамките на 6 седмици. Цялостното обновяване отнема поне 3 месеца. Освен това био храните, на които е добре да се заложи са твърде скъпи, така че диетата не е във възможностите на много хора.

Хормоналният дисбаланс се повлиява повече от създаване на режим на хранене с цялостна хармония на използваните хранителни продукти и контрол над постоянния прием на въглехидрати.

Безопасност на хормоналната диета

Отслабването с хормоналната диета трябва да се постига в темпове не по-високи от 400 до 900 грама на седмица с комбинация от хранителен режим и физическа активност.

Прекалено бързото темпо не е полезно за здравето в цялост. Бързото отслабване може да бъде вредно дори за психиката. При неуспех може да възникнат депресивни състояния, а провалът може да бъде в дългосрочен план.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest