Ezine.bg»Статии»Шведска горчивка - ползи и приложения

Шведска горчивка - ползи и приложения

Шведска горчивка - ползи и приложения
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Почти всеки е чувал за Шведската горчивка, а мнозина са ползвали този билков продукт. Днес покрай многобройните възможности за лечение от традиционната и народната медицина Шведската горчивка няма това масово приложение, което е имала в по-стари времена, но все още е отлична опция с природен произход.

Ето какви ползи дава и какви приложения намира.

Състав на шведската горчивка

Под названието Шведска горчивка се има предвид тинктура от билки и подправки, създадена като композиция още в древността. Става въпрос за горчиви билки, корени, семена и цветове, събрани в микс, който осигурява много здравословни ползи, консумиран самостоятелно или в комбинация с други билкови отвари. Тя осигурява пълен детокс на организма, който позволява на всички органи и системи да работят в идеален синхрон. Чудотворният тоник се ползва както вътрешно, така и външно.

Основните съставки на тинктурата са от растителен произход, но в състава се включват и някои неочаквани компоненти. Пример за това са глината и силициевата киселина. Задължителните съставки са корените от растенията ревен, сена, ангелика, съдържа също алое, шафран, камфор, куркума и други.

Лечебната сила на Шведка горчивка идва от комбинацията на полезните вещества в билките, които участват. Аминокиселините, витамините, минералите, етеричните масла, ферментите, дъбилните вещества, смолите в състава са причина за ефекта от употребата на лечебното средство. Основните ефекти са противовъзпалителен, антибактериален, слабителен, активиращ кръвообращението.

Ползи от употребата на шведска горчивка

Шведска горчивка - ползи

Шведска горчивка за храносмилането

Ефектите на настойката върху храносмилателният тракт са основни за нея. Тя облекчава лошото храносмилане, стимулирайки рецепторите в устата и гърлото, които се активират от горчивите компоненти. Увеличеното количество слюнка, жлъчни и стомашни сокове подпомагат храносмилането, защото съдържат много храносмилателни ензими, подпомагащи разграждането на мазнините и другите хранителни вещества.

За укрепване на тялото при простуди

Шведската горчивка засилва имунитета и дава сили на организма да се справи с простуди, кашлица и други проблеми в студеното време. Може да се комбинира с чайове и други укрепващи средства.

Ползи от употребата на шведска горчивка при главоболие

В случаи на главоболие Шведската горчивка се ползва външно като се капва от нея върху кърпа и се притиска на болезненото място. След четвърт час болката намалява осезателно.

Шведска горчивка при орални проблеми

Шведска горчивка

При зъбобол тинктурата има обезболяващ ефект. Може да се използва като вода за уста, разредена с вода или чай.

Шведска горчивка при кожни проблеми

Може да се ползва при раздразнения по ноктите, лишеи, екземи по кожата, цепване в ъглите на устните и други. Има регенеративни и детоксикиращи свойства за кожата.

За вътрешните органи и системи

Шведската горчивка подобрява функциите на бъбреците и черния дроб, премахва спазмите, отоците по крайниците, тушира киселините, стимулира апетита. Това е билкова смес с наистина многопосочно действие и с право е била лек за всякакви здравословни проблеми.

Противопоказания за използване на Шведска горчивка

Не бива да се ползва от бременни и кърмещи жени, не се препоръчва и на деца под 12 години. Други противопоказания са диария, чревна непроходимост, бъбречна недостатъчност, чернодробни заболявания.

Вижте още:

- Три домашни сиропа гонят сухата кашлица;

- Сироп от лук облекчава дишането;

- Да си приготвим билков сироп за кашлица сами.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest