ezine.bg»Статии»За Дома»Цветята пречистват дома от вредни токсини

Цветята пречистват дома от вредни токсини

Цветята пречистват дома от вредни токсини
Комплект от 3 четки за почистване за Винтоверт-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Комплект от 3 четки за почистване за Винтоверт
33.00 лв.
26.40 лв.
Виж ››

В нашите домове ежедневно присъстват, но в невидима форма, различни нездравословни замърсители - токсини, които се отделят от пластмасите, боите, килимите, почистващите препарати...

Формалдехидът, който се съдържа в килими, лепила, бои, бензолът в пластмасите, синтетичните жици, смазочниге масла, предметите от гума, трихлороетиленът в разтвори за премахване на бои, препарати за почистване на килими, лепила и други слепващи вещества, са в състояние малко или много, са в състояние да причинят вреда на здравето на вашето семейство.

Природата обаче е помислила да ни бъде от полза и срещу всичко това. Някои домашни растения са естествени филтри срещу токсините.

Спатифилум

През 1980 година изследователите от НАСА откриват, че спатифилумът освен, че превръща въглеродният двуокис в кислород, както всяко растение, може и да абсорбира безпроблемно замърсители като бензола, формалдехида, трихлороетилена и много други.

Не позволявайте върху листата на спатифилума да се натрупва прах, за да пречиства на "пълна пара" въздуха във вашия дом.

Спатифилумът е красиво и непретенциозно растение, което не изисква по-специални грижи. Вирее и на светло, и на приглушена светлина в малки саксии. Обича да бъде поливано редовно, не трябвда да се допуска пълно изсъхване на почвата. Пресажда се един път на 2-3 години.

Цветята пречистват дома от вредни токсини

Бамбукова палма

Бамбуковата палма достига височина от 90 до 180 см. Премахва вредните съединения формалдехид, бензол, ксилол, хлороформ, карбонов моноксид. От всички видове палми, бамбуковата палма е най-устойчива към повечето видове насекоми, паразити и инсекти.

Бамбуковата палма обича светлина, но не пряка. Мястото трябва да е добре проветриво.

Драцена

Има различни видове драцена - по форма, размер и цветове. Драцената е доказано средство за отстранява на формалдехид, ксилол, толуол, бензол и трихлороетилен. Най-добре вирее при температура от 12-21 градуса на светли или полусенчести места, където няма пряк достъп на ярки слънчеви лъчи.

Цветарски хризантеми

Цветарските хризантеми са безспорно най-добрите пречистватели на въздуха в дома. Те елиминират всякакви следи от формалдехид, ксилол, бензол и амоняк. Макар и да не са типичните домашни растения, при подходяща грижа цветарските хризантеми могат да виреят достатъчно дълго из апартамента или къщата ви.

Чувстват се добре на светло място, с недиректна слънчева светлина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest