Ezine.bg»Статии»Интимно»Любовна зависимост към мъж - как да се избавим?

Любовна зависимост към мъж - как да се избавим?

Любовна зависимост към мъж - как да се избавим?

Всяка жена, която се омъжва, твърдо вярва, че ще живее дълго и щастливо с избраника си, в любов и хармония. Това се случва при много двойки. Но, за съжаление, се случва и така, че някои съпрузи се оказват тирани, манипулатори, патологични лъжци, жигола и т.н. Някои жени, които са във връзка с такива мъже, се оправдават с любовта и години наред не могат да се отърват от такава пагубна за себе си страст и не прекратяват връзката. Но наистина ли си струва да пожертвате своето щастие и морално благополучие заради любовта с неподходящия мъж? И въобще това любов ли е?

Любовна зависимост: пагубна зависимост от обекта на любовна страст

Психолозите се озадачават всеки път, когато чуят широко разпространеното мнение сред хората, че щастливата любов е рядкост и затова много жени са обречени да страдат от любов към неподходящ мъж и да поддържат отношения с него. И причината за недоумението на специалистите е съвсем ясна, защото любовта е високо чувство, чиято същност е желанието да направиш друг човек щастлив. Истинската любов не може да бъде причина за страдание, тъй като това чувство изпълва живота на човека със смисъл и го вдъхновява.

Според учените една мисъл за обекта на любовта провокира отделянето на така наречените хормони на щастието в кръвта, така че всички влюбени сякаш светят отвътре. Но ако една жена, поради своята страст, изпитва страдание заедно с непреодолимо желание към мъж, тогава нейното чувство няма нищо общо с истинската любов, а е любовна зависимост (пристрастяване).

Любовната зависимост е официално признато психологическо разстройство, което се състои във фиксирането на един човек върху друг. Психофизиологичната картина на любовната зависимост практически не се различава от картината на другите вредни зависимости – наркоманията и алкохолизма. Жените, които страдат от пристрастяване към мъж, са по някакъв начин като наркомани - те осъзнават пагубността на страстта си, но продължават да живеят не в собствените си интереси, а в интересите на мъжа, страдайки и жертвайки своите желания и щастие в името на обекта на страстта.

Истинската любов е достъпна само за психологически и емоционално зрели хора, така че това чувство няма нищо общо с бурните страсти. Една жена, която изпитва истинска любов, чувства спокойствие, психологически комфорт, щастие и увереност в партньора и чувствата си. Но така нареченото „емоционално люлеене“ е основен атрибут на любовната зависимост. Сълзи по време на чести кавги и помирения, взаимни обиди и манипулации, редовни раздели и прошки – това е всичко за токсичните връзки, но не и за истинската любов.

Как да се отървете от пристрастяването към мъж

Любовна зависимост към мъж

Основната причина, поради която жените изпадат в любовна зависимост, е психологическата травма в детството, а именно травма от загубена родителска любов. Жена, която не е обичана от баща си или майка си, подсъзнателно иска да получи родителска любов от мъж, но любовта на майка / баща към дете и любовта на мъж към жена са напълно различни чувства. Подобно желание поставя жената първоначално в зависимо положение, а в комбинация с ниското самочувствие, присъщо на много хора, страдащи от липса на родителска любов в детството, в позицията на жертва. Следователно често токсичните връзки са тези на тиранин и жертва.

Единственият начин да се отървете от зависимостта от мъж и да се научите как да изградите щастливи отношения с противоположния пол, е да преодолеете психологическите си комплекси и да спрете подсъзнателно да се стремите да получавате родителска любов и одобрение от мъжете. Борбата с моралните травми и комплекси на децата обаче може да отнеме много време и дори с помощта на квалифициран психолог едва ли ще успеят да се отърват от тях за 1-2 сесии. И за жените, които вече са в нещастна връзка, е двойно по-трудно да излекуват психологическата травма, така че те трябва да се отърват от зависимостта от мъж на два етапа: първо, прекъснете токсичните връзки и изключете мъжа от живота си, а след това преодолейте комплексите и се научете да обичате себе си.

Как да прекъсна връзка, основана на любовна зависимост

Трудно е да се прекъснат такива връзки, защото за това жената трябва да положи много морални усилия, а не да бъде водена от желанията, продиктувани от нейната любовна зависимост. Не по-малко трудно е да вземете самото решение за раздяла, защото на зависима жена изглежда, че никога повече няма да може да заинтересува друг мъж и да изгради нова връзка. Затова психолозите смятат, че първата и основна стъпка към освобождаването от зависимостта от мъжа е жената да вземе твърдо и окончателно решение да го напусне.

За тези от нежния пол, които са успели да решат да прекъснат токсична връзка, психолозите съветват да се придържат към следните препоръки:

- Кратко и ясно кажете на мъжа за вашето решение. В този случай не е нужно да започвате дълъг разговор с него, а с една или две кратки фрази го поставете пред факта на раздяла и си тръгнете. Ако една жена се страхува, че ще се поддаде на убеждаването на мъжа и ще промени решението си, тогава можете да му кажете за това по телефона или с SMS;

- Напълно изключете мъжа от живота си или намалете комуникацията с него до минимум. Ако една жена има възможност, по-добре е да постави телефонния му номер в черния списък, да не отговаря на молбите му за среща, да не посещава места, където той често ходи, да ограничи комуникацията с общи приятели за известно време и т.н.;

- Дайте си време да „изплачете“ болката от раздялата. Една жена трябва да определи определен период за себе си (седмица, две седмици), през който тя сама ще си позволи да страда и да плаче поради раздялата, за да даде воля на негативните емоции. През този период не трябва да виждате мъжа. Както показва практиката, след максимум 3 седмици жената (ако не общува с обекта на любовната си страст) ще се почувства по-добре;

- В края на периода, определен за тъга, анализирайте обективно както завършената връзка, така и самия мъж. Най-лесният и най-ефективен начин за анализ е да запомните и запишете на лист всички плюсове и минуси както на неуспешен роман, така и на обекта на вашата страст и след това, сравнявайки броя и значението на положителното и отрицателното, направете изводи;

- Организирайте живота си, така= че в него да няма време дори за спомени за бившия мъж. Времето, което преди това е било изразходвано за поддържане на токсични отношения, жената трябва да се научи как да го изразходва в своя полза - да прави неща, които преди това не са и разрешавали, не е имала време, да започне да учи нещо ново и интересно, да създаде нови приятели и т.н.

Как и следващите връзки да не станат токсични

Зависимост към мъж

Щастието и самочувствието са най-доброто лекарство за всякакви зависимости. Жените, които са успели да прекъснат отношенията си с тиранин, манипулатор или просто неподходящ мъж, често „стъпват на същия камък“ и след известно време отново попадат в зависимост от нов обект на страст. Следователно, основното условие за това как да се отървете от зависимостта от мъжете е да премахнете самата причина, поради която жената влиза в токсична връзка и вместо истинска любов, тя може да изпита само любовна зависимост.

За да се отърве от навика да изпадате в зависимост от мъжете, жената ще трябва да измине дълъг път. Задължителни етапи от този път са осъзнаване на моралните травми от детството, искрена прошка на родителите за недостатъчната любов и одобрение в детството, освобождаване от психологически комплекси, поставяне на силни лични граници, придобиване на себеуважение и самочувствие. Уверената жена, която знае как да защитава правата си и психологическите си граници, е духовно зряла жена, която обича себе си и знае как да обича истински другите, което означава, че ще може да избере правилния мъж и да изгради силни щастливи връзки, в които няма да има място за страдание и зависимост.

Вижте още:

- Тест: Прекалено взискателна ли си към мъжете;

- Отношението към парите показва и отношението към мъжете

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest