С настъпването на пролетта апетитът ни естествено се насочва към по-леки, свежи и здравословни храни.
Топлото време и увеличената дневна светлина подтикват към активност и нужда от храна, която не тежи, но същевременно засища и носи удоволствие. Именно затова пролетната вечеря трябва да е балансирана – с нужната доза белтъчини, фибри и полезни мазнини, но без излишна тежест.
Ето няколко идеи за лесни, сезонни и вкусни ястия, които да приготвите в делничен ден или уикенд вечер:
Принципи на леката вечеря
Леката вечеря не означава лишение. Тя трябва да бъде:
- Хранителна: С достатъчно протеин за ситост и възстановяване;
- Лека за храносмилане: Без пържени или много мазни храни;
- Сезонна: Използва местни и свежи продукти;
- Бърза: Да се приготвя за не повече от 30 минути;
- Вкусна: Защото удоволствието от храната е не по-малко важно от самата храна.
Зеленчуково ризото с аспержи и грах

Кремообразно, но леко ризото с пролетен аромат:
Съставки:
Ориз арборио
Зелен бульон (или вода)
Пресни аспержи
Грах (свеж или замразен)
Пресен лук
Пармезан (по желание)
Зехтин
Приготвяне: Задушете лука, добавете ориза, налейте бульона на части и оставете да се готви. В края добавете граха и аспержите, леко запарени. Разбъркайте с лъжица зехтин и настърган пармезан.
Ползи: Оризът е лесен за храносмилане, а зеленчуците добавят фибри и витамини без да натоварват стомаха.
Тиквички на фурна с ментово кисело мляко

Мини пълнени тиквички или нарязани на шайби, изпечени с минимално количество мазнина.
Съставки:
Тиквички
Чесън
Кисело мляко
Прясна мента
Сол и пипер
Приготвяне: Запечете тиквичките, докато станат златисти. Смесете киселото мляко с накълцана мента и чесън. Сервирайте като студено предястие или основно.
Ползи: Тиквичките са хидратиращи и богати на минерали, а киселото мляко с ментата подпомага храносмилането.
Омлет със спанак и козе сирене
Бърз и засищащ избор, който е подходящ и за късна вечеря.
Съставки:
Яйца
Пресен спанак
Козе сирене
Чери домати
Магданоз
Приготвяне: Задушете спанака, добавете разбитите яйца и натрошено козе сирене. Запечете леко. Гарнирайте с домати и магданоз.
Ползи: Яйцата са източник на висококачествен протеин, а спанакът е богат на желязо и антиоксиданти.
Салата с киноа, краставица и авокадо

Подходяща както за основно ястие, така и като гарнитура.
Съставки:
Краставица
Авокадо
Зелен лук
Лимонов сок, зехтин
Приготвяне: Смесете всички съставки в купа и охладете леко преди сервиране.
Ползи: Киноата съдържа всички есенциални аминокиселини, а авокадото осигурява здравословни мазнини.
Печен сладък картоф с хумус и микрозелени

Вкусен и иновативен начин да хапнете нещо леко, но засищащо.
Съставки:
Сладки картофи
Хумус
Рукола или микрозелени
Семена от сусам
Приготвяне: Изпечете картофите цели или нарязани на две. Намажете с хумус, поръсете със свежи листа и семена.
Ползи: Сладкият картоф е богат на фибри и бета-каротин, а хумусът осигурява протеин и фибри.
Пролетна супа с лапад и коприва

Лека, топла и подходяща за хладните вечери.
Съставки:
Лапад
Коприва
Морков
Пресен лук
Ориз или фиде (по избор)
Кисело мляко за сервиране
Приготвяне: Сварете зеленчуците, добавете лапада и копривата накрая, за да запазят свежестта си. Гарнирайте с кисело мляко и копър.
Ползи: Богата на желязо и витамини супа, подходяща за леко прочистване и поддържане на тонуса.
Вижте още коя е пролетната рутина за сияйна кожа, както и как да детоксикираме черния дроб през пролетта.