Ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Леки пролетни ястия за вечеря

Леки пролетни ястия за вечеря

Леки пролетни ястия за вечеря
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
Практичен аксесоар за вашия дом:
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
49.00 лв.

С настъпването на пролетта апетитът ни естествено се насочва към по-леки, свежи и здравословни храни.

Топлото време и увеличената дневна светлина подтикват към активност и нужда от храна, която не тежи, но същевременно засища и носи удоволствие. Именно затова пролетната вечеря трябва да е балансирана – с нужната доза белтъчини, фибри и полезни мазнини, но без излишна тежест.

Ето няколко идеи за лесни, сезонни и вкусни ястия, които да приготвите в делничен ден или уикенд вечер:

Принципи на леката вечеря

Леката вечеря не означава лишение. Тя трябва да бъде:

- Хранителна: С достатъчно протеин за ситост и възстановяване;

- Лека за храносмилане: Без пържени или много мазни храни;

- Сезонна: Използва местни и свежи продукти;

- Бърза: Да се приготвя за не повече от 30 минути;

- Вкусна: Защото удоволствието от храната е не по-малко важно от самата храна.

Зеленчуково ризото с аспержи и грах

Леки пролетни ястия за вечеря

Кремообразно, но леко ризото с пролетен аромат:

Съставки:

Ориз арборио

Зелен бульон (или вода)

Пресни аспержи

Грах (свеж или замразен)

Пресен лук

Пармезан (по желание)

Зехтин

Приготвяне: Задушете лука, добавете ориза, налейте бульона на части и оставете да се готви. В края добавете граха и аспержите, леко запарени. Разбъркайте с лъжица зехтин и настърган пармезан.

Ползи: Оризът е лесен за храносмилане, а зеленчуците добавят фибри и витамини без да натоварват стомаха.

Тиквички на фурна с ментово кисело мляко

Леки пролетни ястия за вечеря

Мини пълнени тиквички или нарязани на шайби, изпечени с минимално количество мазнина.

Съставки:

Тиквички

Чесън

Кисело мляко

Прясна мента

Сол и пипер

Приготвяне: Запечете тиквичките, докато станат златисти. Смесете киселото мляко с накълцана мента и чесън. Сервирайте като студено предястие или основно.

Ползи: Тиквичките са хидратиращи и богати на минерали, а киселото мляко с ментата подпомага храносмилането.

Омлет със спанак и козе сирене

Бърз и засищащ избор, който е подходящ и за късна вечеря.

Съставки:

Яйца

Пресен спанак

Козе сирене

Чери домати

Магданоз

Приготвяне: Задушете спанака, добавете разбитите яйца и натрошено козе сирене. Запечете леко. Гарнирайте с домати и магданоз.

Ползи: Яйцата са източник на висококачествен протеин, а спанакът е богат на желязо и антиоксиданти.

Салата с киноа, краставица и авокадо

Леки пролетни ястия за вечеря

Подходяща както за основно ястие, така и като гарнитура.

Съставки:

Сварена киноа

Краставица

Авокадо

Зелен лук

Лимонов сок, зехтин

Приготвяне: Смесете всички съставки в купа и охладете леко преди сервиране.

Ползи: Киноата съдържа всички есенциални аминокиселини, а авокадото осигурява здравословни мазнини.

Печен сладък картоф с хумус и микрозелени

Леки пролетни ястия за вечеря

Вкусен и иновативен начин да хапнете нещо леко, но засищащо.

Съставки:

Сладки картофи

Хумус

Рукола или микрозелени

Семена от сусам

Приготвяне: Изпечете картофите цели или нарязани на две. Намажете с хумус, поръсете със свежи листа и семена.

Ползи: Сладкият картоф е богат на фибри и бета-каротин, а хумусът осигурява протеин и фибри.

Пролетна супа с лапад и коприва

Леки пролетни ястия за вечеря

Лека, топла и подходяща за хладните вечери.

Съставки:

Лапад

Коприва

Морков

Пресен лук

Ориз или фиде (по избор)

Кисело мляко за сервиране

Приготвяне: Сварете зеленчуците, добавете лапада и копривата накрая, за да запазят свежестта си. Гарнирайте с кисело мляко и копър.

Ползи: Богата на желязо и витамини супа, подходяща за леко прочистване и поддържане на тонуса.

Вижте още коя е пролетната рутина за сияйна кожа, както и как да детоксикираме черния дроб през пролетта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest