Ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Съвети за успешно готвене в микровълнова

Съвети за успешно готвене в микровълнова

Лазаня

Шеговито се казва, че микровълновата е най-добрият приятел на гладния студент и в това няма нищо кой знае колко чудно. Независимо всички спорове около това полезна или вредна е храната, приготвена в микровълнова фурна, е факт, че този начин на готвене е изключително бърз, практичен и удобен стига да спазвате някои правила, както и да изпълнявате само онези рецепти, които пасват на подобно готвене.

В следващите редове ще ви дадем няколко полезни съвета за успешно готвене в микровълнова фурна и дори ще ви покажем какво можете да си сготвите в нея когато не разполагате с достатъчно време. Все пак, както казва самият Джейми Оливър Ако можеш да си направиш гурме ястие в микровълнова, значи си истински майстор.

Съвети за успешно готвене в микровълнова, които ще ви спестят време и нерви:

Използвайте съдове за микровълнова

Най-сигурният начин да използвате правилните съдове е когато следите на тях да има надпис “microwave safe”, защото те са изработени от специална пластмаса, предназначена именно за готвене или претопляне на храна в микровълнова. Никога не използвайте метални съдове и не покривайте храната с алуминиево фолио. Употребявайте само стъклени, пластмасови или керамични съдове.

Слагайте ползвайте капак за микровълнова

Добре е да покривате с микровълнов капак (в случай че не разполагате с такъв можете да използвате и чиния) храната, която готвите или претопляте, защото това ще ускори процеса на топлинната обработка, а и избягвате риска от поява на мазни пръски във фурната.

Редовно разбъркване на храната

Готвене в микровълнова

Характерното за готвенето в микровълновите печки е, че самите вълни не загряват равномерно храната. С редовното разбъркване ще си осигурите равномерно затопляне и предотвратяване на изгаряне на частите от храната, изложени най-силно на топлината.

Оставяйте достатъчно място

По време на топлинна обработка в микровълновата храната се разширява, поради което трябва винаги да оставяте поне 1-2 см до ръба на съда, в който сте я сложили.

Бъдете нащрек със затворените съдове

Поради спецификата на работния си режим по време на готвене трябва много да внимавате ако се налага да боравите със затворени съдове, защото е възможно те да експлодират. Звучи леко плашещо, но това е и причината никога да не готвите в микровълнова цели яйца, както и да надупчвате картофите, наденички и други по-обемисти продукти по време на готвене. За по-сигурно.

Гответе на по-ниска мощност и не прекалявайте с времето на готвене

Тъй като микровълновите фурни загряват много бързо е по-добре да готвите на по-ниска мощност, както и редовно да проверявате храната по време на готвенето ѝ.

Кейк за микровълнова

Изчакайте преди консумацията на храна

С цел по-доброто разпределение на топлината, изчакайте няколко минути преди да консумирате храната.

Почиствайте след готвене

За да си осигурите добро загряване и липса на неприятни миризми почиствайте микровълновата след всяко нейно използване.

Е, ако спазвате всичко казано дотук, за вас не би представлявал никакъв проблем при липса на време да си приготвите сирене по шопски в микровълнова, зеленчукова супа в микровълнова и експресно шоколадово кексче в микровълнова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest