ezine.bg»Статии»Здраве»Възпаленото ухо заплашва със загуба на слуха

Възпаленото ухо заплашва със загуба на слуха

Нина НордНина Норд
Джедай
2k375
Възпаленото ухо заплашва със загуба на слуха
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
23.00 лв.
Виж ››

Оплакванията от болки в ушите през есенно-зимния период зачестяват както при децата, така и при възрастните. Не по-малко от пет процента от пациентите, които посещават лекар по това време на годината, страдат от болка в ухото.

Но докато възрастните хора могат да обяснят какви точно са симптомите им, то при децата проблемът е доста по-сложен. Не може да се каже, че винаги става въпрос за отит – възпаление на някой от отделите на ухото.

При външния отит са поразени тъканите на външната слухов апарат, както и на ушната мида, а при средния отит, който обикновено кара хората да отидат на лекар, се повреждат лигавиците на средното ухо.

Обикновено това заболяване, което може да навреди дори на мозъка, е предшествано от най-обикновена настинка. Острото възпаление на средното ухо е предизвикано от микроби като пневмококи и други микроорганизми, които попадат в тъпанчето през слуховата тръба.

Възпаленото ухо заплашва със загуба на слуха

Това е „подпомогнато” от възпалителни процеси в носа и носоглътката, както и от инфекциозни заболявания. Много рядко това може да стане при травма на тъпанчето.

За развитие на средния отит голямо значение има слуховата тръба – тясна дълга тръба, която съединява носоглътката със средното ухо. Точно тя се надува и са затваря по време на полет, което предизвиква тягостно усещане за запушени уши.

Най-често сценарият на развитие на острия отит е следният: на фона на хрема и болки в гърлото се развива оток на слуховата тръба, което предизвиква чувството, че ухото ви е запушено.

Появяват се болки със „стрелящ” характер, отокът нараствя и в ухото се появява гнойна течност, повишава се общата температура на тялото.

В един прекрасен момент тъпанчето се размеква под действие на гнойната течност, тя изтича през ухото и болният изпитва огромно облекчение, защото болката го напуска.

При болки в ухото е много важно веднага да се потърси лекарска помощ, защото в противен случай рискувате да останете без слух до края на живота си.

На първо време трябва да се премахне болката, а след това да се капнат съдосвиващи капки в носа. Задачата на тези капки е да разширят гърлото на слуховата тръба, затова трябва да легнете по гръб, когато капете капките в носа си. Няма как да минете без антибиотик.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest