ezine.bg»Статии»Здраве»Тиквата действа като виагра

Тиквата действа като виагра

Тиква

Тиквата е едновременно храна, лекарство и средство за разкрасяване. Малко плодове и зеленчуци обединяват тези три качества в себе си.

Французите считат тиквата за зеленчук и затова я използват в кулинарията предимно за приготвянето на солени ястия на фурна, докато в Америка оранжевото растение се третира като плод и с него се приготвят вкусни пайове и десерти. Дали тиквата е плод или зеленчук се решава с компромисния вариант да бъде наричана плодов зеленчук, защото се отглежда като плод.

Оказва се, че тиквата е и един от най-мощните афродизиаци, които природата ни е дала. Установено е, че семките са най-полезната част от този зеленчук, като наред с другите си лековити качества имат способността и да повдигат либидото.

Специалисти в областта обясняват сходността на тиквените семки с виаграта, с факта, че стабилизират кръвното налягане и засилват оросяването на органите с кръв. Именно тези функции са едни от основните за удовлетворителния сексуален живот на мъжа и жената.

По своите хранителни стойности, големият оранжев плодов зеленчук доста се доближава до картофите. Тиквата не съдържа натрий и холестерол, като в зрелите плодове от най-качествените сортове се съдържат малко белтъчини и мазнини, до 10% захари, а останалите 90% са вода.

В Америка много индиански племена буквално са боготворели тиквените плодове и по-специално техните цветове. Индианците не са използвали оранжевия плод за храна (както и картофите), но са смятали, че цветовете му притежават чудодейни свойства.

Любов

След пристигането на колонизаторите в Северна Америка, те заварили непознато растение и постепенно разбрали, че то е годно за консумация.

Известно е, че благодарение на бетакаротина, който в тиквата е в огромни количества, както и на лутеина, този плод притежава мощни антиракови свойства.

Той елиминира елементите, предизвикващи израждане на клетките в ораганизма и има профилактични въздействия при някои злокачествени болестни състояния. Тиквата предпазва от развитието на белодробен, чревен, стомашен рак, както и от рак на матката и слюнчените жлези.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest