Ezine.bg»Статии»Здраве»Антиоксидантите запазват зрението ни

Антиоксидантите запазват зрението ни

Антиоксидантите запазват зрението ни
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
23.00 лв.
Виж ››

Храните, които има антиоксидантни свойства са безценен помощник на доброто зрение на човек. Моркови, тиква и всички хранителни продукти, които са източник на безценния бета каротин, витамини С, Е и цинк са в състояние чувствително да намалят шанса от влошаване на зрението ни.

Това твърдение е в резултат на последните работни трудове на група холандски учени. Експертите са на мнение, че превенцията на зрението с помощта на храните е изключително добра новина. Според тях вече има възможност да се намалят случаите на болестно състояние като дегенерирането на макулата.

Тази болест на очите е трудно лечима и за жалост се счита за най-често срещаното заболяване на зрението. Цели 15 % от населението са засегнати от този проблем. Най-застрашени са хората в напреднала възраст.

Като цяло тенденцията при него от години е непрекъснато да се увеличава и да засяга все по-голяма част от населението.

Антиоксидантите запазват зрението ни

Резултатите от проучването на холандските експерти показва, че ако редовно хапваме храни, които ни зареждат с антиоксиданти като витамините А, С и Е и цинк, това би намалило с почти 35% вероятността зрението ни да се влоши.

Основен източник на цинк за организма ни са животинските продукти, рибата и пълнозърнестите храни. Витамин Е можем лесно да си набавим от зърнените храни, растителните мазнини, яйцата и ядките.

Провитамин А или бетакаротин има в големи количества в тиквата, морковите, зелето, спанака, а цитрусовите плодове, зелените чушки и картофите са източник на витамин С.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest