ezine.bg»Статии»Здраве»Слънчогледовите семки предпазват от депресия

Слънчогледовите семки предпазват от депресия

Нина НордНина Норд
Джедай
2k382
Слънчогледовите семки предпазват от депресия

Любителите на семките трябва да знаят, че това, което обичат да правят, е полезно за тялото им. Семките се препоръчват за профилактика на различни заболявания и дори в качеството на лекарство.

Заболяванията на сърдечно-съдовата система може да бъдат избегнати, ако изяждате всеки ден по 100 г семки от слънчоглед. Освен това те се отразяват добре и на хора със заболявания на черния дроб.

Полезни са и за спортистите, защото укрепват мускулната система. След прекарани тежки инфекциозни заболявания, травми и счупвания суровите семки помагат за възстановяването и зарастването на тъканите.

Олиото, получено от обелени слънчогледови семки, се различава с полезните си свойства – то може да бъде използвано за лечение и профилактика на тромбофлебити, заболявания на стомашно-чревния тракт и белите дробове, в козметиката и балнеологията.

Слънчогледовите семки предпазват от депресия

Семките на слънчогледа съдържат много цинк, който оказва прекрасно въздействие върху косата и тя става гъста, силна и блестяща. Тийнейджърите, които обичат да ядат семки, са защитени от появата на пъпки и черни точки.

На страдащите от затлъстяване семките помагат за изкарването на лошия холестерол дори в случаите, когато не помагат и специалните диети. При бронхит кашлицата се лекува с отвара от семки.

Две-три супени лъжици се заливат с 500 мл подсладена вода и се вари, докато една четвърт от водата не се изпари. Прецежда се и се пие по една супена лъжица три пъти дневно.

С помощта на слънчогледовите семки може да се предотврати развитието на депресията и да се премахне състоянието на тревога. Ако сте раздразнителни и всяко наещо ви изнервя, напълнете десет чаени чаши със семки. Изяждайте всяка вечер по една, като белите семките с пръсти. След десет дни ефектът е налице.

Консумирайте сурови небелени семки, но не ги люпете със зъби, защото това уврежда зъбния емайл. Семките на слънчогледа са доста калорични, затова не трябва да наблягате на тестеното в дните, в които хапвате обилно семки.

Печете сами семките, не купувайте готови, защото те са загубили голяма част от ценните си качества при престоя в магазина. Преди да измиете семките, ги измийте със студена вода и веднага ги изсипете върху тава. Може да ги посолите, но това не е задължително.

Разбърквайте ги с дървена лопатка, докато не започнат да пукат. Извадете ги от фурната и ги разбъркайте отново и след това отново ги върнете във фурната. Повторете два пъти.

Готовите печени семки изсипете върху дървена небоядисана повърхност и покрийте с памучна или ленена тъкан за десет минути. По този начин те стават още по-вкусни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest