ezine.bg»Статии»Здраве»Настинките водят до напълняване

Настинките водят до напълняване

Настинките водят до напълняване
Акумулаторен масажор за глава-17%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Акумулаторен масажор за глава
60.00 лв.
49.80 лв.
Виж ››

Ново изследване доказва, че едно от остатъчните влияния на прекарани настинки може да бъде затлъстяване. Това е особено ярко изразено при децата. Те в повечето случаи се възстановяват от настинката след няколко дни.

Проучването, проведено в Калифорнийския университет дава свидетелстват за това. Изследването обхванало 124 деца на възраст между 8 и 18 години. Крайният резултат сочи, че подрастващите, при които били открити следи от антитела срещу вирус на обикновената настинка, са три пъти по-застрашени от затлъстяване.

Екипът е открил, че между децата с наднормено тегло и затлъстяване тези с антитела са средно с 15 килограма по-тежки от тези, които нямат имунни маркери. Антителата са молекулярен остатък от вирусните инфекции.

С други думи вирусът е причинител на натрупването на мазнини в тялото, което води до напълняване. Паралелно с това може значително да се увеличи риска от допълнителни здравословни проблеми.

Настинките водят до напълняване

Увеличаването на теглото, регистрирано сред деца, които са били заразени с вирус, е било почти изцяло под формата на мастни натрупвания.

Реално са известни около 50 различни форми на вируси, които се свързани с настинки, но досега е идентифициран само един щам, който се свързва с увеличаването на теглото.

Ако изследването получи широка обосновка, това ще бъде още една отметка в графата на взаимовръзката между инфекции и хронични заболявания. Например по-голямата част от язвите на стомаха се причиняват от бактерии. Много случаи на рак на шийката на матката могат да се свържат с инфекция с човешки папиломен вирус.

Според последни проучвания сърдечно-съдовите заболявания отчасти може да се дължат на възпаление, причинено от бактерии в устата, които навлизат в кръвообращението. Учените уточняват, че не всяка настинка може да доведе до напълняване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest