ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Доматеният сок прави костите здрави

Доматеният сок прави костите здрави

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k1501
Доматен Сок
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Диетолози и хранителни специалисти препоръчват при всеки удобен случай да консумираме плодови и зеленчукови сокове. Ползите от тях са много и разнородни в зависимост от суровината на сока. С някои изцедени напитки обаче не трябва да се прекалява, защото имат и негативни ефекти.

Доматът е зеленчук, който обаче няма противопоказания. Сокът от домат е доказано ефективно средство против затлъстяване, защото стимулира дейността на стомашно-чревния тракт, което действа пречистващо на червата и създава усещане за лекота.

Според последните изследвания тази червена напитка е изключително важна и за костната система. Учени от университета на Торонто в Канада са категорични, че две чаши доматен сок на ден укрепват костите и предотвратяват опасността от остеопороза.

Основната съставка на полезния червен зеленчук, който от мнозина се счита и за плод, е ликопен. Ликопенът е известен антиоксидант, който доказано намалява риска от рак на простата при мъжете и действа профилактично срещу сърдечни заболявания.

Домати

В хода на последното проучване учените изследвали 60 жени на възраст между 50 и 60 години. Дамите имали задачата в продължение на един месец да махнат от менюто си доматените продукти.

Крайните резултати показали, че в резултат на неконсумацията на домати и техните производни, се наблюдавало значително увеличаване на нивата на N-телопептида. Това е вещество, което се освобождава в кръвта, когато костите започнат да се разрушават.

За да се установи благоприятното за костите действие от страна на доматения сок, учените довели експеримента докрай, като наложили на доброволките в продължение на четири месеца да консумират ежедневно доматен сок. Резултатите били смайващи – червеният елексир подействал укрепващо на костите и намалил риска от развитие на остеопороза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest