ezine.bg»Статии»За Дома»Домашните растения - филтри срещу отровите

Домашните растения - филтри срещу отровите

цветя
Комплект от 4 броя пластмасови решетки за сифон
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 4 броя пластмасови решетки за сифон
3.90 лв.
Виж ››

Стайните растения са не само за красота. Те имат способността да влияят върху своите собственици. Науката е открила, че зелените растения умеят да подлъщат въглеродния газ и да произвеждат кислород, което е полезно за човека.

Растенията имат способността да ловят отровите у дома. Един от най-вредните фактори е изкуствената среда в помещенията, голямото количесто на вредни примеси във въздуха, който дишаме. Много погрешно е да се мисли, че вредният въздух е само покрай заводите или оживените пътища.

Всяко растение има специфични способности, които са присъщи само на един или няколко вида домашни растения. Колкото е по-обширна вашата домашна зелена колекция, толкова повече отрови поглъща тя.

Например антуриумът преработва в безвредни за човека съединения ксилола и толуола, които се съдържат в съвременните строителни материали.

Сокът от антуриума е отровен, но само за тези, които се опитат да го изследват по-отблизо. Затова растението трябва да е намира в недостъпно за деца и домашни животни място. Това растение убива до 70 процента от колониите на стафилококите в околното пространство.

Японската аукуба пък е растение, подобна на бегонията, което проявява активност спрямо плесените на гъбите. Разпространявайки се по въздуха те се прилепват чрез статическото електричество по кожата и попадат в дихателните пътища. По този начин предизвикват сухота в лигавицата, дразнене на гърлото, парене в очите, кашлица.

Ако имате подобни симптоми, просто украсете дома си с няколко големи екземпляра на аукубата.

Папратите нефролепсис са незаменимо растения за офиса, за домашния кабинет и други помещения, в които има много мебели от плоскости, направени от дървени стружки с лепило. В призводството им се използват формалдехидни смоли, които отделят във въздуха канцерогенни вещества. Нефролепсисът успешно ги неутрализира.

Азалията почиства въздуха от амоняка и формалдехидите, убива стрептококовата инфекция, йонизира въздуха, повишава влажността му. Бегонията е естествен очистител на въздуха. Тя филтрира и неутрализира клетките и спорите на плесените и дрождподобните гъби, които предизвикват алергии, кожни дразнения и заболявания на дихателните пътища

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest