ezine.bg»Статии»Здраве»Артритът атакува бавно, но необратимо

Артритът атакува бавно, но необратимо

Нина НордНина Норд
Джедай
2k373
Артритът атакува бавно, но необратимо
Акумулаторен масажор за глава
Практичен аксесоар за вашия дом:
Акумулаторен масажор за глава
60.00 лв.
Виж ››

Артритът е едно от най-разпространените заболявания на ставите на китките и след шестдесетата година то се среща почти при всеки човек, но най-вече при жените.

При артрит се уврежда ставният хрущял, той става сух и лесно чуплив, неговите влакна лесно се разцепват, започват възпалителни процеси в ставата, които предизвикват силни болки.

Костната тъкан на ставата, която се опитва да компенсира загубата на хрущяла, започна да става по-плътна, от което се образуват буци – дака настъпва деформирането на ставите и това е причината за възлестите пръсти на старите хора.

Процесът е доста дълъг и понякога минават много години, преди човек да забележи, че заболяването го е атакувало. При жените след настъпването на менопаузата в организма започват резки хормонални промени. Друг рисков фактор е генетичната предразположеност, която се предава по майчина линия.

Артритът атакува бавно, но необратимо

Проблемите настъпват, когато човек усети неприятни болки сутрин, след сън, когато пръстите на ръцете изобщо не го слушат и не искат да мърдат както обикновено.

След около час този проблем отминава и като че ли всичко е наред. Но епизодите на непослушание на пръстите стават все по-дълги, и понякога при разпъването на даден пръст се чува изщракване. Едва когато болките стават непоносими, хората търсят лекарска помощ.

Трябва да посетите лекар още при първите признаци на болки в ставите. Докато заболяването е в началото на развитието си, то е и по-лесно лечимо.

Да се забавят необратимите промени на ставите и да се подобри тяхната подвижност помага комплексна терапия, която върви заедно с лекарствата и се състои от масаж, лечебна кал, специални физиотерапии.

Не трябва да забравяте и факта, че е важно какво консумирате – от това силно зависи здравето на вашите кости. Ще се наложи да намалите консумацията на сол и захар, а също така и на сладкиши и бисквити, както и на салами и наденици.

Мазната риба трябва да ви стане любима, а най-вече сьомгата и скумрията, защото съдържат ценни мазнини. Олиото и зехтинът също трябва да са чест гост на трапезата ви. Наблягайте и на млечните продукти, които да ви заредят с допълнителна доза калций.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Галя
Галя
02.11.2013 17:53
Показах на лекар-специалист прйстите си, той каза - честито. Какво ще правим, докторе? едва на 40г. съм. Доктора вдигна рамене и на въпросът ми отговори с - довиждане, да влезе следващият пациент.Успех ви желая.
0
0
Радка Илиева
Радка Илиева
27.06.2013 22:05
Имаме колежка, която със спирулината, сок от нони и лечебните гъби след около 9 м - 1 година се възстанови от ревматоиден артрит. Артритът е вследствие на подкиселяването на организма и при подходяща диета и набавяне на липсващите на организма минерали, витамини и др. микроелементи може да се спе възпалението и да се възстанови цялостта на хрущяла. Съгласно китайската медицина млечните продукти още повече подкиселяват организма и не набавят нужния му калции. Калция може да се набави от спирулината и от включване в диетата на сурови ядки. Маслините, рибата и зехтинът са много полезни, защото набавят нужните ни ненаситени мастни аминокиселини. Лекар към фирмата може да изготви програма за профилактика на съответното заболяване. Повече за продуктите може да прочетете
5
0
Маринова
Маринова
20.01.2014 18:06
Какви са тези лечебни гъби? От коя фирма е този лекар, който може да изготви програма за профилактика на заболяването?
0
0