ezine.bg»Статии»За Дома»Как да накараме мъжа да помага вкъщи

Как да накараме мъжа да помага вкъщи

Жана Г.Жана Г.
Новак
554249
Как да накараме мъжа да помага вкъщи
Комплект от 3 четки за почистване за Винтоверт
Практичен аксесоар за вашия дом:
Комплект от 3 четки за почистване за Винтоверт
33.00 лв.
Виж ››

Домашните задължения – пране, чистене, готвене, гладене – са все неща, които не могат да се нарекат забавни. В стереотипа на нашето общество е залегнала идеята, че това са основно женски задължения.

От друга страна обаче, в обществото е прието жената също да работи, като трябва едновременно с това да се справя и с домашните си задължения. Две дини под една мишница не могат да се носят, а и раздвоението от многото задължения може да доведе до физическо или психическо изтощение.

За да поддържа някакъв баланс, жената трябва да привлече мъжа да сподели част от домашните задължения. Това е трудно и трябва да се подходи много внимателно, иначе ще се натъкнете на упорито несъгласие.

Една от възможностите е шокова терапия. Спирате всички домашни работи за няколко дни и пред очите на мъжа започват да се натрупват планини от мръсни чинии и дрехи, а глаъта го принуждава да хапне полуфабрикати. В добрия сценарий мъжа ще оцени всекидневния ви тежък труд и сам ще предложи помощ.

Как да накараме мъжа да помага вкъщи

Друг вариант е компромисът. Водете преговори да разпределяне на задълженията в домакинството и всеки да поеме своята част от бремето. Вие ще готвите и гладите, а той ще изнася боклука и ще мие чиниите. Разпределението може и да е по дните на седмицата, така ще има равенство на задълженията.

Шантажът не е за предпочитане, но също може да използва като крайна мярка. Поставете ултиматум „щом ти не вършиш това, аз няма да върша другото” или по-мек вариант - „ако ме обичаш, направи това”. Но не бива даподхождате агресивно, защото мъжете рядко приемат натиск. Опитайте меко, но настоятелно.

Напълнете къщата си със всевъзможни уреди на съвремената техника. Мъжете ги влече техниката и докато се занимават с уредите, неусетно ще разберат, че за тях няма да е проблем да помагат в домакинството, когато са въоръжени с подобни технически шедьоври.

Хвалете мъжа и при най-малкия му принос към домашните задължения, подчертавайте колко добре му се получават нещата. Давайте указания много меко и в никакъв случай заповедно.

Винаги преценете предварително какво е уместно да изискате от мъжа. Не го занимавайте с домакинска работа просто така, за да не стои без работа. Не го превръщайте в слугиня, а направете от домакинската работа нещо, което да ви свързва като партньори.

Показвайте на мъжа значимостта на неговата помощ. Преди да обвините мъжа, че не ви помага в домакинството, си помислете в неговото семейство как е – дали баща му или той са помагали на майката? Ако мъжът ви от дете не е виждал подобна помощ, ще му е невъзможно да оцени усилията ви и трябва да сте много търпелива.

Направете така , че и на двамата да ви е комфортно. Ако той не се дразни от натрупаните дрехи, то и вие не се напрягайте излишно и ги оправете, когато имате възможност. В крайна сметка семейният живот не се състои само от домакинска работа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest