ezine.bg»Статии»Здраве»Лечебните свойства на солта

Лечебните свойства на солта

РалицаРалица
Новак
15837
Солница
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Широко разпространено е твърдението, че солта е вредна и натоварва сърцето и бъбреците. Но защо тогава древните гърци смучели след ядене малки късчета морска сол?

Солта или натриевият хлорид играе много важна роля в процеса на обмяна на веществата. Диетолози твърдят, че ако човек не получава нужното количество сол, се нарушава електролитният баланс. Недостигът на сол води до нарушения в храносмилателната, нервната и отделителната система, твърдят още някои експерти в областта на храненето.

Ето защо древните гърци смучели зрънца морска сол след хранене. Това предизвиква отделяне на пепсини, които подобряват храносмилането и подпомагат разграждането на старите, непълноценни клетки. Ако в продължение на половин година редовно приемате по един грам сол след всяко хранене, в организма ви ще нарасне броят на младите клетки, а голяма част от бръчките по лицето ви ще изчезнат.

Морската вода е изключително полезна за кожата. Добър резултат дава след сауна тялото да се намаже с мед, в който е добавена малко сол – така кожата става гладка и еластична. Солените вани също прекрасно прочистват организма – правят се 21 дена поред за по 10-15 минути с температура до 37-39 градуса.

Сол

Солта още от древни времена се използвала и като лекарство. Ето я някои прости и ефикасни рецепти:

1. Подсолената вода помага при силна хрема – прави се гаргара, а при алергия се използва за промивки на носа.

2. Зъбите ще се запазят по-дълго време здрави и бели, ако всяка сутрин ги търкате със смес от сол и пепел. Тази процедура заздравява и венците. Освен това след хранене можете да изплаквате устната кухина с разтвор от сол и сода в съотношение 1:1.

3. За лечение на косопад и суха екзема: измийте главата, втрийте сол и след 15-20 минути изплакнете. Процедурата се прави всеки ден.

4. При болки в ставите се използва смес от сол и пчелен мед, с която се масажират болезнените места.

5. Компресите със сол и оцет са подходящи при натъртвания, навяхвания, а също и при главоболие. При бавно зарастващи рани някои дерматолози препоръчват върху проблемното място да се постави памучна кърпичка, напоена в горещ солен разтвор – превръзката се държи колкото може по-дълго.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest