ezine.bg»Статии»За Дома»Как да си отгледаме бонзай?

Как да си отгледаме бонзай?

РалицаРалица
Новак
15737
Как да си отгледаме бонзай?
Комплект от 4 броя пластмасови решетки за сифон
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 4 броя пластмасови решетки за сифон
3.90 лв.
Виж ››

Бонзай (или бонсай) в буквален превод от японски означава "градинарство в поднос". През хилядолетията древните азиатски градинари са съхранили изкуството да отглеждат умалени копия на дървета и храсти.

На времето бонзаите са били източници на съставки, използвани за медицината от лечители или пътуващи с кервани. Днес изкуството бонзай задоволява по-скоро естетическите нужди на любителите на зеленината и красотата.

Не всяко дърво може да бъде превърнато в бонзай. Избират се основно видове, които имат интересна форма на листата, цъфтят пъстро през пролетта, а наесен, когато листата опадат, осанката на дървото се открива с неповторимостта на очертанията си.

Обикновено около 30-40 см. е средната височина на малките дръвчета. Те обичат светлината. За да стимулирате растежа им, през лятото бихте могли да ги изнасяте на балкона, но внимавайте - не ги излагайте на пряка слънчева светлина. За да го подхраните може да използвате тор за домати или специално разработена тор за бонзай. От пролетта до есента, когато дръвчетата растат най-много, наторяването се извършва веднъж на всеки четири седмици, а през зимата - на всеки осем.

Малките растения не бива да са в близост до отоплителни уреди и не трябва да се излагат на течение.

За отглеждането на бонсаите е много важно правилното им поливане. Те са влаголюбиви растения, почвата им винаги трябва да бъде влажна. Това се постига най-лесно, като съдът с дръвчето се потапя в хладка вода и се държи до тогава, докато спрат да излизат въздушни мехурчета. След това извадете растението и го поставете на отцеждаща дъска, за да се отече излишната вода.

Колко често трябва да повтаряте тази операция, зависи от вида на бонсаите, от мястото, където сте ги поставили, както разбира се и от времето. Ако е много горещо, от време на време пръскайте листата им.

Присаждайте веднъж на всеки две години през пролетта. За целта дръвчетата се изваждат внимателно от саксията, отрязват се около 1/3 от корените им и се пресаждат наново.

Когато бонсаят ви започне да цъфти, изложете го на малко повече светлина.

Любопитен факт е, че има бонсай на по 300 години.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest