ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Как да перем правилно

Как да перем правилно

Нина НордНина Норд
Джедай
2k385
Пране
Поставка за телефон за кола с безжично зарядно
Препоръчано за теб:
Поставка за телефон за кола с безжично зарядно
38.00 лв.
Виж ››

Сигурно не веднъж ви се е случвало след като извадите дрехите от пералнята, да ви се прииска да се разплачете, защото някои от тях са направо съсипани.

Новата ви вълнена блуза се е превърнала в подходяща за пеленаче, любимата ви блуза е станала на петна, а върху черните дънки личат бели петна от праха за пране.

Това няма да се случи, ако спазвате елементарни правила при прането. Като начало сортирайте дрехите по цветове. Белите в една купчина, цветните - в друга, вълнените дрехи – в трета.

Не е зле да хвърляте и по един поглед на етикетите върху дрехите. Може това да е причината за някои недоразумения, които се случват след пране.

Върху тези етикети обикновено е посочен типа материал, от който е изготвен платът – памук, коприна, вълна, полиестер, ликра и други, а също така има редица символи.

Как да перем правилно

Точно те ще ви помогнат в поддръжката на прекрасния вид на дрехите ви. Понякога върху чисто белите памучни блузи, които на пръв поглед ще издържат пране на деветдесет градуса, има указание, че трябва да се перат само на ръка и то на не повече от четиридесет градуса.

Има някои тънкости, които трябва да знаете, когато перете. Памучните дрехи винаги се свиват след пране. Затова още когато купувате дънки, изберете такива с няколко сантиметра по-дълги.

Внимавайте с градусите – от прекалено високите температури цветните дрехи избледняват. Вълната не се цапа прекалено лесно и затова няма нужда от постоянно пране.

Те се перат най-вече на ръка или се дават на химическо чистене. Друг вариант е да го изперете на програма за пране на вълна. Вълнените дрехи трябва да се изстискват деликатно и не се сушат в електрическа сушилня. За да не се свие дрехата от вълна, добре е в последната вода за изплакване да се добави лъжица глицерин.

Не натрупвайте мръсните дрехи в пералнята и не ги оставяйте за дълго време там, преди да ги перете. Това води до образуване на мухъл на стените на пералнята и петна върху дрехите ви.

Ако върху дрехите ви остават бели петна от праха за пране, вероятно в него се съдържат трудно разтворими във водата добавки. Затова след изпиране почистете тези места с четка или най-добре се ориентирайте към течен перилен препарат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
57
44
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (16)

Изпрати
яна
яна
29.01.2015 15:04
Както и да сортирате,ако перилното средство не е съобразено с прането,резултатът ще е лош.Не пестете от цената на пер.средство.
1
1
мимо
мимо
16.02.2014 02:09
пълни глупости и нищо за помагене!!!!
6
0
Ели
Ели
07.12.2013 12:53
Как да пера ботуши Ю ДЖИ ДЖИ?Страх ме е да ги изпера
0
1
Ани
Ани
21.09.2013 09:54
Статията хич не е глупава.Аз доскоро мислех,че мога да си правя експерименти с температурата....но след няколко чифта избелели дънки и суитчъри спрях:)))
2
1
Виктория
Виктория
26.08.2013 06:47
когато се учех да пера, мама ме е учила как да се справям; сега мога да напиша лекция за третиращите етикети, тъй като се занимавам с това; никога няма разлика между третиращите символи и състава на плата, защото това означава санкция за фирмата производител; обикновено се дават указания, съобразени с всички части на дрехата;
Като цяло не е статия и за мързеливи домакини, но аз съм прекалено капризна, професионално изкривяване
2
0
Виолета
Виолета
18.08.2013 18:17
Според мен статията е написана много професионално и предназначена за по млади домакини.От опита си като домакиня подкрепям мнението, че много често има разминаване в написаното на етикета!
3
2
тути
тути
06.08.2013 09:48
Абе хора, все едно не сте били тийнеджъри, все едно сте се родили научени. Какво само плюете, статията е добра, за човек, който тепърва се учи да пере. :-)
9
0
Десислава
Десислава
05.08.2013 15:12
Ох, добре, че сте вие.Да се чуди човек как се справяхме до сега без "безценните" ви съвети......
2
6
Зори
Зори
28.07.2013 08:48
Статията е чудесна. Но от някои коментари личи, че "добрите домакини" перат само на една програма, само с един вид прах. Защо ли тогава има различни програми на пералните ?
Факт е, че на много простори виси захабеното пране на всезнаещите.
5
2
bez ime
bez ime
13.07.2013 19:51
наистина глупава статия
0
1