ezine.bg»Статии»Здраве»Болестите, които се предават по наследство

Болестите, които се предават по наследство

Нина НордНина Норд
Джедай
2k375
Болестите, които се предават по наследство

Оплешивяването се предава по наследство. Макар то да се проявява най-вече при мъжете, все още не е ясно на какво се дължи. То вероятно се получава заради нарушения в работата на няколко гени, което се е случило в организма на някой от родителите.

Непоносимостта към лактоза също се предава по наследство. През последните десет хиляди години генетичните промени са спомогнали за развитието на възможността да се преработват млечни продукти, но само в тези региони, където млекодайните животни са били разпространени.

Акнето се предава от родителите на децата. Генетиката е виновна за появята на досадните пъпки. Всеки, който има проблеми с акнето, дължи това на някой от родителите си.

Раждането на еднояйчни близнаци е много рядко явление и се предава по наследство. Мъжът, който носи такъв ген, няма да е баща на близнаци. Но ако има дъщеря, шансът й да роди близнаци е много голям.

Болестите, които се предават по наследство

Болестите на сърцето също се предават по наследство. Децата, чиито родители страдат от заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, също ще се сблъскат с този проблем.

Наднорменото тегло също се предава от родител на дете. Гените, които преди векове са помогнали на предците ни да преживеят глада, са виновни за затлъстяването.

Заядливият характер също се предава по наследство. Агресивното поведение, както и склонността към кражби и друг вид престъпления се пренася от родители върху деца.

Далтонизмът, който се проявява в невъзможността да се различават отделните цветове, се предава по наследство. Гените, които отговарят за различаването на зеления и червения цвят, са един до друг върху Хикс хромозомата.

Ракът на млечната жлеза също се наследява. Според някои теории заболяването се дължи на мутации в определени гени. Ако някоя жена в рода е била засегната от тази болест, останалите жени трябва редовно да ходят на преглед на млечните жлези.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
52
42
33
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Поне съм грамотна
Поне съм грамотна
09.12.2015 00:04
Стоянова, научете правилата за двойна съгласна!!! Трагедия просто!!!
0
0
Стоянова
Стоянова
20.10.2014 07:53
Глупоста и интелигентноста също!
2
1