ezine.bg»Статии»Здраве»Проблеми с ноктите

Проблеми с ноктите

Нина НордНина Норд
Джедай
2k382
Проблеми с ноктите

Всяка дама иска да изглежда добре от главата до петите и това включва и идеалния маникюр. Често обаче проблемите, свързани с ноктите, не са просто козметичен недостатък, а симптом на заболяване.

Тънките меки нокти могат да издават липса на витамини и минерали, най-вече на калций, вредно въздействие на перилни и миещи препарати, нарушено кръвообращение на пръстите и дълъг период на стрес.

Консумирайте повече продукти, които съдържат белтъчини, калций, и витамин Еизвара, яйца, растителни масла, птиче месо, морски дарове. Втривайте в основата на ноктите си зехтин.

Ако имате надлъжни или напречни браздички по ноктите, това издава заболявания на вътрешните органи. По-рядко причина за това е стрес, прием на силни лекарства или липса на витамини.

Проблеми с ноктите

Продават специални лакове за запълване на браздичките, но е добре да посетите лекар, за да види какъв е точно вашият проблем.

Ако ноктите ви са сухи и чупливи, това се дължи обикновено на слабата защита на липидния слой, който помага на нокътя да запазва влагата.

Причини за това могат да са битова химия, козметика, слънчеви лъчи, общо лошо състояние на организма или просто наследствена предразположеност.

Възстановяването на защитния слой е възможно с често използване на специални витаминизирани масла, серуми и кремове. Ако ноктите ви се цепят, това означава, че освен че страдате от липса на витамини и микроелементи, не знаете как точно да използвате пилата за нокти или имате проблеми с щитовидната жлеза.

Консумирайте повече пресни плодове и зеленчуци, наблягайте на млечните продукти. Когато вършите домакинска работа, използвайте ръкавици.

Ако имате петна на ноктите, това може да е проблем на организма, който е свързан със сериозни заболявания, или просто да е последица от неправилен маникюр.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest