ezine.bg»Статии»Мода»Бижута и Аксесоари»Обеците - история и съвети

Обеците - история и съвети

Нина НордНина Норд
Джедай
2k382
Обеците - история и съвети
Луксозна кутия за бижута и часовници
Препоръчано за теб:
Луксозна кутия за бижута и часовници
54.00 лв.
Виж ››

В древността обеците са били чисто мъжко украшение. Те са се изработвали още преди седем хиляди години в древна Азия. Древните египтяни и асирийци използвали обеците като знак за принадлежност към висшето общество.

В древен Рим обеци носели само робите, а в древна Гърция – проститутките. Богатите гъркини и римлянки също носели обеци, като смятали, че накитите с перли показват високото им положение в обществото. Освен тях те носели обеци с топази, гранати и сапфири.

Обеците - история и съвети

В страните от древния Изток са предпочитали да носят златни и сребърни обеци с рубини, сапфири и смарагди. Голяма популярност имали обеците в Индия, Китай и Асирия.

В средновековна Европа мъжките обеци ту били популярни, ту били забравяни за дълги периоди. През тринадесети век католическата църква забранила пробиването на ушите.

Това било свързано с догмата, че човек не може да променя тялото си, което е сътворено по образ и подобие на Божия син. Само крадците, пиратите и представители на низшите слоеве продължавали да носят обеци.

Крадците изразявали по този начин презрението си към обществото, а по-бедните хора продупчвали ухото на единственото момче в семейството или на дете, което се е родило веднага след смъртта на друго дете в дома.

В средата на пиратите обеца в ухото символизирала плячкосан кораб. Казаците в Русия също отдавали голямо значение на обеците.

На лявото ухо носели обеца синовете на единствена майка с убит мъж. На дясното – единственият син в семейството. На двете – мъжът, който е последният от рода. Такъв човек се охранявал от няколко съседи и дори по време на война не му разрешавали да се бие, за да не изчезне родът му завинаги.

Различните видове обеци се използват от дамите за корекция на формата на лицето. Дългите обеци визуално издължават лицето и шията. Те са подходящи за жени с кръгли лица и не особено дълга шия.

Обеци с геометрична форма ще изострят чертите на лицето. Прекалено острите черти се смекчават с помощта на кръгли и овални обеци. При издължено лице са подходящи малките кръгли обеци, а дамите с квадратно лице е добре да се ориентират към издължени форми.

Едрите обеци са подходящи за жени с дребни черти на лицето – накитът ще направи образа им по-ефектен. Едрите обеци не позволяват носенето на колие.

Брюнетките могат смело да носят обеци с ярки камъни, а блондинките – със светли. Младите момичета могат да си позволят абсолютно всеки материал, от който са изработени обеците. Жените в по-зряла възраст изглеждат добре с обеци от благороден метал и скъпоценни камъни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest