ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Тренировки»Топете килограми с музика

Топете килограми с музика

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k1520
Топете килограми с музика

Не всеки изпитва удоволствие от упражненията за отслабване, в същото време е трудно да открием човек, който да не се вдъхновява от слушането на любимата му музика.

Ново изследване, публикувано в „Журнал за спорт и психология на упражненията” доказва, че музиката може да мотивира тичащия да изминава много повече разстояние, а колоездачът да върти педалите по-бързо.

Оказва се, че музиката е чудесен партньор в борбата срещу наднорменото тегло.

Доказателството

Много години учените изследват ефектите, които има музиката върху упражненията. Според Лен Кравиц-програмен координатор в Университета Ню Мексико, могат да се направят четири основни извода на база многобройни изследвания, чиято цел е да установят връзката между музиката и ефекта от упражненията за отслабване.

Първо - музиката може да намали усещането на умора, позволява на трениращия да изпълнява по-дълго своите упражнения. Второ - повишава духа. Тя помага да се изпълняват с по-голяма лекота иначе сложните и неприятни упражнения. И в крайна сметка ритъмът на музиката подобрява координацията на опорно-двигателния апарат. В резултат се намалява риска от травми, освен това музиката е изключително подходяща за хора, страдащи от Паркинсон или парализи, вследствие на прекаран удар. До тези резултати са стигнали авторитетни проучвания на учени от целия свят.

Видове музика

Топете килограми с музика

Най-добри резултати при съчетаването на музика със спорт има, когато ритъмът е подбран именно от трениращия.

Като цяло е установено, че по-тежката музика влияе най-вече на сърдечно-съдовата система, ето защо е подходяща за тичащите, колоезденето, спортното ходене и други, изискващи по-висока скорост. Респективно за по-уравновесените упражнения като например йога или други разтягания, се препоръчва ритъмът да е по-бавен, а звукът не силен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest