ezine.bg»Статии»Любопитно»Работещо Момиче»Как правилно да си изберем професия

Как правилно да си изберем професия

Нина НордНина Норд
Джедай
2k373
Как правилно да си изберем професия

Ако от дете мечтаете да работите определена професия и не се съмнявате в избора си – значи нямате проблеми. Но много тийнейджъри не могат дори и да си представят какво ще работят след няколко години, а това затруднява избора им какво точно да учат.

Когато настъпят тези тревоги, това означава, че е достигната психологическа и социална зрялост. Не оставяйте избора си на близките си – мама или татко, все пак вие ще работите тази работа цял живот. Вслушайте се в техните съвети и предложения, но преценете сами кои са вашите интереси.

Трудности при професионалното самоопределяне срещат тези, които за момента не са открили нищо, което да им е интересно. Може да са много добри ученици, но нищо определено не ги заинтригува.

Другата категория е самата противоположност – има изобилие от интереси, повечето от които им се удават доста добре. Именно това голямо разнообразие затруднява избора им.

При избора на професия трябва да се имат предвид психологическите особености на човек и съответстващите характеристики на професията.

Всяка работа изисква така наречените професионално важни качества, затова при избора се съобразете и със вашите способности.

При колебание и съмнение се спрете на работа, в която способностите ви ще могат да се разгърнат максимално, защото само така ще постигнете успех.

Важно е и типът на реализиране на професионалната дейност да съвпада с личностния, характерологичен тип. Преди да се направи избор на професия, човек трябва първо да е сигурен, че е опознал себе си, но също така не бива да се забравя, че психичните свойства на човек - способности, интереси, характер - са гъвкави и променящи се качества.

Как правилно да си изберем професия

Най-важното е да има интерес, а способностите се формират и в самата дейност. Когато човек си изясни способностите, интересите и личностните си черти – тогава може да пристъпи към избор на учебно заведение, но и тук следва да се направи правилният избор взависимост от приемните изпити, нивото на учебното заведение и финансовите възможности.

Добре е да си съставите списък с подходящи за вас професии, такива, които са ви интересни и са подходящи за възможностите ви.

Определете своите изисквания към работата си – вида дейност, която ще упражнявате, вашите цели, трудоустрояването, нивото на подготовка, което се изисква, съдържанието, характерът и условията на работа и не на последно място трудовото възнаграждение и възможностите за кариерен ръст.

Определете значимостта на всяко изискване, така ще определите, кои са по-маловажни и нямат определящо значение за избора. Може да използвате оценителна скала. Пресметнете резултатите.

Обсъдете ги с близките си, те могат да ви дадат ценни съвети за нещо, за което не сте се сетили. Когато сте направили избора си, остава да определите кои са основните стъпки, които трябва да предприемете за реализацията му – учебното заведение, в което ще получите професионално образование.

Анализирайте пазара на труда и имайте предвид, че постоянно се появяват нови професии. Бъдете готови постоянно да повишавате квалификацията си. Изборът на професия е важен, но изборът, който правите при завършване на училище, не е задължително да предопредели съдбата ви.

Промяна на избора, усвояване на нови специалности може да ви направи търсен специалист в различни области. Не забравяйте, че и самият живот може да ви поднесе много възможности.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest