ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»За вредата от заседналия начин на живот

За вредата от заседналия начин на живот

Заседнал начин на живот пред компютъра

Работата в седнало положение не е никак полезна за здравето на човека. Неподвижното седене пред компютъра по цял ден увеличава смъртността с 20% за мъжете и с 40% за жените.

Изследване на Американското раково дружество показа, че смъртността при хората, които седят повече от шест часа дневно, е много по-голяма, отколкото при тези, които седят по 3 часа.

Хората, които работят в седнало положение повече от 10 години, са застрашени двойно от рак на дебелото черво.

Установено е, че когато работи на стол, човек изразходва три пъти по-малко калории, отколкото когато се движи. Това повлича организма в отрицателна спирала.

Продължителното седене не може да се компенсира с каране на колело, плуване или посещения във фитнеса. Единствената алтернатива е честото ставане от бюрото.

Дори и да не мислим за тези крайности, седящата работа увеличава опасността от много заболявания, като диабет или затлъстяване.

За жалост, техническият прогрес заставя все повече хора да водят заседнал начин на живот.

Заседналият начин на живот води след себе си само отрицателните последици:затлъстяване, повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, повишен риск от диабет, повишен риск от рак, повишен риск от остеопороза, мускулите губят тон, нарушения на съня, главоболие, ускоряване процеса на стареене...

Някои лекари често употребяват израза, че заседналият начин на живот може да бъде по-опасен за здравето ви дори от пушенето.

Човешкото тяло е проектирано за движение. Технологичният напредък, промените в обществото доведоха до начин на живот, при който хората се движат по-малко и прекарват повече време в седнало положение.

Използването на електронна поща, мобилен телефон, комуникация чрез Интернет накара хората да спрат да се срещат и да общуват лице в лице. Работата ставаше все по-компютърна, което ни принуждаваше да работим осем часа, седейки пред монитор. Всичко това се отразява на здравето ни.

От 2002 г. Световната здравна организация (СЗО) твърди, че два милиона смъртни случая в световен мащаб са причинени от бездействие всяка година, а заседналият начин на живот е сред първите десет причини за смърт в световен мащаб.

За вредата от заседналия начин на живот

Заседналият начин на живот увеличава всички причини за смъртност, удвоява риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и затлъстяване и увеличава риска от рак на дебелото черво, хипертония, остеопороза, дислипидемия, депресия и тревожност, според СЗО.

Един от основните последици от заседналия начин на живот е повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, като остър миокарден инфаркт и хипертония. Обикновено са причинени от бездействие, което причинява повишаване на нивата на холестерола и кръвното налягане. Препоръчва се редовно упражнение, тъй като движението също стимулира имунитета.

Заседналият начин на живот също може да причини тромбоза на дълбоки вени, което е състояние, което включва образуване на кръвен съсирек във вена, обикновено в краката, съсирек, който блокира притока на кръв към засегнатата област. Липсата на физическа активност и наднорменото телесно тегло предразполагат към диабет тип 2, защото той намалява ефективността на инсулина, което позволява повишаване на кръвната захар.

Друг основен ефект от заседналия начин на живот е затлъстяването. Затлъстяването може да бъде усложнено от сърдечно-съдови нарушения поради високите нива на холестерола, както и други неврологични състояния, като случаен инсулт. Ако човек със затлъстяване се притеснява от наддаването на тегло, може да се появи депресия и тревожност.

Но какво можем да направим, когато имаме работа, която ни принуждава да сме неактивни?

Хората трябва да намерят начини да бъдат по-активни.

Справяне със заседналия начин на живот

- Всеки път, когато говорите по мобилния си телефон, ходете из стаята.

- Вместо да изпращате имейл до колега в офиса, отидете и поговорете с него лично.

- След всеки час седене на стол ходете десет минути.

- Ходете пеша или с колело до и от работа. Ако това не е възможно, слезете от транспортното средство с гара преди дестинацията и продължете пеша.

- Паркирайте далеч от офиса или магазините.

- Изкачете се по стълбите; избягвайте използването на асансьора.

- След работно време избягвайте заседнали дейности като гледане на телевизия.

- Упражнявай се редовно.

- Докато стоите на бюро, движете краката си.

За вредата от заседналия начин на живот

- Ходете на плуване, йога, зумба, салса, канго джъмп, скачайте на мъжете или изпробвайте други модерни начини за повече раздвижване.

Промените в начина на живот, като сън шест до осем часа всяка вечер, ограничаване на консумацията на алкохол, избягване на тютюнопушенето и балансирана и здравословна диета могат да предотвратят заболявания като сърдечно-съдови заболявания, диабет, затлъстяване.

Диета при заседнал живот

Диетата на човек със заседнал живот трябва да е с малко ниско съдържание на калории, съдържаща храни, богати на витамини от група В, които поддържат когнитивните функции, пълнозърнести храни, зеленолистни зеленчуци (градинарска салата), плодове (плодови салати) бобови растения (боб плакия, яхния от бакла, нискомаслени млечни продукти, постно месо (пиле без кожа, телешко варено, говеждо месо, печена пуйка, риба на фурна) и други. Леките закуски също са за предпочитане, а диетичните сандвичи са направо задължителни.

Необходимо е да се консумира повече вода (два литра вода дневно). От време на време правете и диета с вода.

Хората със заседнал начин на живот не трябва да избягват да ядат нездравословни мазнини, като транс или наситени мазнини. Тези форми на мазнини повишават нивата на LDL холестерола. Избягвайте преработената и бърза храна. Избягвайте сладките напитки, като плодови сокове, подсладен чай.

Спорт при заседнал начин на живот

Ако водите заседнал начин на живот, вероятно нямате много време за спорт. В такъв случай се нуждаете от активност, която да не ви отнема часове наред, но в същото време да задоволява ежедневните чужди на тялото ви от движение. Можете да се обърнете към фитнеса, но той е скучен за мнозина.

От друга страна, тренировки по пилатес, въздушна йога, порт де бра, зорбинг могат да са ви интересни и полезни, за да се поддържате във форма и да запазите своята издръжливост.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest