ezine.bg»Статии»Здраве»Бързи лекове срещу зъбобол

Бързи лекове срещу зъбобол

Бързи лекове срещу зъбобол
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване-18%
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
6.56 лв.
Виж ››

Зъбоболът често може да ни свари неподготвени. Ако обаче се случи така, че нещо да възпрепятства посещението при личния ви стоматолог, то съществуват и алтернативи начини да се справите с болката.

Какво можете да направите? Ако сте си вкъщи и ненадейно по време на хранене развален зъб ви заболи, веднага спрете да се храните и почистете храната, която е останала между зъбите ви.

Ако имате под ръка медикаменти като аспирин, аналгин, ибупрофен, доверете се на тях, за да успокоите болката.

Но, ако не сте привърженик на традиционната медицина и фармацевтичните продукти, изплакнат зъбите си в разтворена във вода сода, като към разтвора добавите няколко капки йод.

Друга хитрина за притъпяване на болката е да се поставят няколко кубчета лед върху болния зъб и да се задържат, докато болката утихне.

Един от най-популярните лекове, който предлага народната медицина, е отвара от салвия. Салвията е народното наименование на градинския чай. С гаргара от градински чай се тушира болката от развален зъб.

Можете лесно да приготвите отварата. Една супена лъжица сушена билка се залива с чаша гореща вода и се връща на огъня, за да поври още десетина минути. После ставете да изстине. След като стане поносимо топла, глътки от нея се задържат около болния зъб колкото се може по-дълго време.

Когато отварата изстине, се приготвя нова порция и се повтаря същата процедура. Добре е това да стане поне 3 до 5 пъти през половин час.

Познат от предците ни лек срещу зъбобол е и коренът от живовляк. В ухото, от чиято страна е проблемният зъб, се поставя крен от живовляк. За около половин час болката отшумява.

Каша, приготвена от лук, чесън и сол, също успешно се справя с проблема. Малка част от сместа се поставя на тампон, който се прикрепя в долната част на болния зъб. Така се неутрализира болката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
51
43
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Бойко КАЕВ
Бойко КАЕВ
24.06.2015 01:07
На никого не го пожелавам, но на всеки може да се случи! Така, че не е зле за имате известна обща култура!?
НЕЩО ПОВЕЧЕ ЗА ЗЪБОБОЛА
Боляло ли ви е зъб? Който е изпитвал тази болка, ще потвърди, че тя е ужасна!? Медицинската наука описва болката, която може човек да изпита от един ПУЛПИТ (възпаление на зъбната пулпа или както е по-известно - нерв), като най-силната болка от заболяване! Тя е непоносима и подлудяваща! В денталната медицина има два случая със силна болка. Това са случаите на ОСТЪР ПУЛПИТ и ОСТЪР ПЕРИОДОНТИТ.
ОСТЪР ПУЛПИТ – първоначално болката започва при хранене, от студено и по-късно от топло, като не престава при прекратявате на дразненето. След това тя се проявява самопроизволно, със скъсяващи се безболезнени периоди. Силата и нараства до непоносимост!
ОСТЪР ПЕРИОДОНТИТ – той се появява като усложнение на пулпита! След известен светъл период от порядъка на дни, започваме да чувстваме зъбът по-висок. При притискането му болката се успокоява. Постепенно чувствителността се засилва! Възможно е студената вода да усилва болката, а топлата – да я усилва! В един момент зъбът става болезнен при докосване. Възможно е общо неразположение, безпокойство и повишена температура. Ако не вземем мерки следва абсцес (подуване), който застрашава здравето и дори живота!
Какво да правим? Приемането на медикаменти вършат малко работа при пулпита! Още по безсилни са народните методи! Единствено възможното действие е да потърсим стоматологична помощ! Стоматологът ще отвори зъба и ще постави лекарство, което ще успокои болката. Възможно е и под упойка да извади възпалената пулпа (нерв). При периодонтита е добре да направите същото, защото следват опасни усложнения! Зъбът също трябва да се отвори, за да се дренират образувалите се там ексудат и газове.ЗАПОМНЕТЕ: Своевременното лечение, ще ви спаси от тези болки и усложнения!
Д-р Коев (Още на: )
0
1