ezine.bg»Статии»Здраве»Бързи лекове срещу зъбобол

Бързи лекове срещу зъбобол

Бързи лекове срещу зъбобол
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Зъбоболът често може да ни свари неподготвени. Ако обаче се случи така, че нещо да възпрепятства посещението при личния ви стоматолог, то съществуват и алтернативи начини да се справите с болката.

Какво можете да направите? Ако сте си вкъщи и ненадейно по време на хранене развален зъб ви заболи, веднага спрете да се храните и почистете храната, която е останала между зъбите ви.

Ако имате под ръка медикаменти като аспирин, аналгин, ибупрофен, доверете се на тях, за да успокоите болката.

Но, ако не сте привърженик на традиционната медицина и фармацевтичните продукти, изплакнат зъбите си в разтворена във вода сода, като към разтвора добавите няколко капки йод.

Друга хитрина за притъпяване на болката е да се поставят няколко кубчета лед върху болния зъб и да се задържат, докато болката утихне.

Един от най-популярните лекове, който предлага народната медицина, е отвара от салвия. Салвията е народното наименование на градинския чай. С гаргара от градински чай се тушира болката от развален зъб.

Можете лесно да приготвите отварата. Една супена лъжица сушена билка се залива с чаша гореща вода и се връща на огъня, за да поври още десетина минути. После ставете да изстине. След като стане поносимо топла, глътки от нея се задържат около болния зъб колкото се може по-дълго време.

Когато отварата изстине, се приготвя нова порция и се повтаря същата процедура. Добре е това да стане поне 3 до 5 пъти през половин час.

Познат от предците ни лек срещу зъбобол е и коренът от живовляк. В ухото, от чиято страна е проблемният зъб, се поставя крен от живовляк. За около половин час болката отшумява.

Каша, приготвена от лук, чесън и сол, също успешно се справя с проблема. Малка част от сместа се поставя на тампон, който се прикрепя в долната част на болния зъб. Така се неутрализира болката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
51
43
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Бойко КАЕВ
Бойко КАЕВ
24.06.2015 01:07
На никого не го пожелавам, но на всеки може да се случи! Така, че не е зле за имате известна обща култура!?
НЕЩО ПОВЕЧЕ ЗА ЗЪБОБОЛА
Боляло ли ви е зъб? Който е изпитвал тази болка, ще потвърди, че тя е ужасна!? Медицинската наука описва болката, която може човек да изпита от един ПУЛПИТ (възпаление на зъбната пулпа или както е по-известно - нерв), като най-силната болка от заболяване! Тя е непоносима и подлудяваща! В денталната медицина има два случая със силна болка. Това са случаите на ОСТЪР ПУЛПИТ и ОСТЪР ПЕРИОДОНТИТ.
ОСТЪР ПУЛПИТ – първоначално болката започва при хранене, от студено и по-късно от топло, като не престава при прекратявате на дразненето. След това тя се проявява самопроизволно, със скъсяващи се безболезнени периоди. Силата и нараства до непоносимост!
ОСТЪР ПЕРИОДОНТИТ – той се появява като усложнение на пулпита! След известен светъл период от порядъка на дни, започваме да чувстваме зъбът по-висок. При притискането му болката се успокоява. Постепенно чувствителността се засилва! Възможно е студената вода да усилва болката, а топлата – да я усилва! В един момент зъбът става болезнен при докосване. Възможно е общо неразположение, безпокойство и повишена температура. Ако не вземем мерки следва абсцес (подуване), който застрашава здравето и дори живота!
Какво да правим? Приемането на медикаменти вършат малко работа при пулпита! Още по безсилни са народните методи! Единствено възможното действие е да потърсим стоматологична помощ! Стоматологът ще отвори зъба и ще постави лекарство, което ще успокои болката. Възможно е и под упойка да извади възпалената пулпа (нерв). При периодонтита е добре да направите същото, защото следват опасни усложнения! Зъбът също трябва да се отвори, за да се дренират образувалите се там ексудат и газове.ЗАПОМНЕТЕ: Своевременното лечение, ще ви спаси от тези болки и усложнения!
Д-р Коев (Още на: )
0
1