Ezine.bg»Статии»Здраве»Сапун срещу опасните бактерии

Сапун срещу опасните бактерии

Сапун срещу опасните бактерии

Честото и внимателно измиване на ръцете със сапун е първата и най-важна препоръка за профилактика на инфекциозните заболявания.

В момента темата е особено актуална заради масовата зараза с мутирала супербактерия по зеленчуците в Западна Европа.

Поддържането на необходимата хигиена на ръцете е един от най-елементарните и ефективни начини, за да избегнете заразяване с грип, настинка и други подобни заболявания.

Повечето от инфекциите попадат в организма именно чрез контакт с ръцете. Освен от вирусите на грипа и настинките, миенето на ръцете може да ви предпази от заразяване с такива бактерии като салмонела и E.coli

Всеки ден ние докосваме предмети, покрити с различни микроби: бутоните в асансьора, дръжките на вратите, компютърната клавиатура, телефонната слушалка... Вредните микроорганизми попадат върху ръцете ни, а оттам в очите, носа или устата. Много от инфекциите на горните дихателни пътища се развиват именно поради недостатъчната хигиена на ръцете.

Епидемиолозите съветват още да се следи особено за чистотата на ръцете през работния ден и задължително преди всяко хранене.

Ръцете трябва да се измиват след всяко посещаване на тоалетната, при контакт с болен, смяна на памперсите на малкото дете, докосване на животно, изхвърляне на боклук, след всяко кихане, подсмъркване и кашляне.

За да бъде максимално ефективно, миенето трябва да става с топла вода, да бъде енергично и да продължава между 15 до 30 секунди. Специалистите препоръчват още да се използва антибактериален сапун и дезинфектиращ гел срещу инфекции, който убива около 99% от бактериите.

Организмът има способността да се бори срещу вирусите чрез своята имунна система. Понякога обаче заради непълноценното хранене, недостатъчното движение, недостига на здравословен сън или стреса, имунната система отслабва и не може да функционира пълноценно.

Природата ни дава едно възможно решение. Отдавна позната, изследвана и използвана, ехинацеята е може би най-силният естествен имуностомулатор.

Билката произхожда от Северна Америка и е била използвана още в Предколумбова Америка от индианците – при треска и висока температура при възпаления на носа, гърлото и ушите, за почистване и лечение на рани, язви и изгаряния, дори като противоотрова при ухапвания от змии.

Привържениците на алтернативната медицина определят ехинацеята като ефикасен имуностимулант, който мобилизира защитните сили на организма срещу простудни заболявания и инфекции, причинени от бактерии, вируси и гъбички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest