Ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Защо имам главоболие

Защо имам главоболие

Нина НордНина Норд
Джедай
2k337
Защо имам главоболие

Научното име на главоболието е цефалалгия. Сам по себе си мозъкът не чувства болка, защото няма болкови рецептори. При над осемдесет процента от населението на планетата е регистрирано поне веднъж главоболие, а при около четиридесет процента то се проявява постоянно.

Главоболие можете да получите от алкохол, особено от червено вино, от шоколад, плодове, маринати, кашкавал, консервирано месо, кафе, ядки, мая, натриев глутамат.

Сред причините за главоболието са стресът, хормоналните промени, напрежението на шията и челюстта, депресията, отчаянието, нередовното хранене, промяната на режима на съня.

То може да бъде причинено също така от травми, напрежение на очите, промяна на времето, лоша стойка, тревога, остри миризми, лекарства, ярка светлина.

Главоболието може да бъде предизвикано от механични, химични или термични въздействия върху чувствителните рецептори. Тези рецептори се намират в меките тъкана на главата – кожата, мускулите, в стените на повърхностните артерии на главата, в кръвоносните съдове в основата на мозъка.

Те възприемат различни нервни импулси, които човек усеща като болка. Съществуват три вида главоболие, като не се брои главоболието причинено от настинка, грип, синузит и други заболявания.

Трите вида са притискащо главоболие, мигрена и хистаминова болка. Хистаминовата болка е много остра и се усеща от едната страна на главата и лицето, продължава от двадесет минути до два часа.

Повтаря се в продължение на един или няколко дни, седмици или месеци. След това прекъсва за дълъг период, но отново се завръща без видими причини.

От трите вида главоболие най-разпространено е притискащото. Мигрената атакува жените повече от мъжете. Хистаминовата болка поразява най-често мъжете.

Жените, които живеят в предградия и села, много по-често страдат от главоболие, отколкото жените в градовете. Засега няма обяснение на този факт.

Главоболието може да се лекува с внушение. Четиридесет процента от хората, които страдат от главоболие, получават бързо подобрение, когато глътнат хапче, направено от чиста захар, но преди това им е било казано, че това е силно болкоуспокояващо.

Понякога причина за главоболието са глисти, които паразитират в човешкия организъм. Често се случва главоболието да възникне заради пикантни подправки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest