ezine.bg»Статии»Семейство»Бременност и Раждане»Секциото - предимства и недостатъци

Секциото - предимства и недостатъци

Секциото - предимства и недостатъци

Секциото, наричано още Цезарово сечение, е оперативен метод за раждане, при който се прави екстракция на плода и придатъците му чрез разрез на коремната стена и матката. Според последните данни у нас жените предпочитат да раждат със секцио.

Кои са случаите, в които се налага цезарово сечение? Най-често то се планира по лекарско предписание. Налага се, когато сте бременна с близнаци, имате тесен ханш, имате силни диоптри или други проблеми с очите, носите едър плод.

Цезаровото сечение бива няколко вида. При планово в хода на бременността лекарят преценява, че методът на родоразрешение ще бъде секцио.

Другият вид цезарово сечение е спешно. Той се налага, когато в хода на вагиналното раждане, настъпят усложнения.

Третия вид е ресекцио. За него ооворим, когато след веднъж извършено цезарово сечение, се прави повторно такова. Важно е да знаете, че ако веднъж сте раждали със секцио, до следващото ви раждане трябва да са минали поне 2 години.

Все по-малко е приета практиката на вагинално раждане след проведено веднъж цезарово сечение, поради по-голям риск за разкъсване стената на матката.

Златният стандат за провеждане на цезарово сечение е истмико-трансверзално. Прави се напречен разрез в стеснената част на матката, пада се в долната част на корема.

Друг прилаган вариант на секцио е истмико-лонгитудиналният. При него разрезът се разполага надлъжно на матката. То се прави обикновено при напречно положение на плода в матката и при недоносен плод. В краен случай се прилага Т-образен разрез на матката. Той съчетава горните две техники и е най-неблагоприятен за жената.

Секциото - предимства и недостатъци

Различните заболявания и възпаления на гениталиите на жената, които в хода на вагиналното раждане биха довели до увреждане на бъдещото бебе, спадат към профилактичните индикации за цезарово сечение. Такива са генитален херпес, папилома вирус, HIV и др.

Въпреки, че е толкова популярен сред днешните жени, методът секцио има и своите недостатъци. Цезаровото сечение е все пак травмираща оперативна намеса, при която се отварят коремната кухина и матката.

Цезаровото сечение може да доведе до някои усложнения. Например сраствания в коремната кухина в резултат на операцията, спонтанната руптура на матката, инфекции на оперативната рана, белези по корема, по-бавно и непълно възстановяване на формата на матката.

Според специалистите секциото може да бъде причина за дихателни заболявания на новороденото. Тъй като при вагиналното раждане детето преминава през родовия канал и така постепенно се адаптира към външните условия на средата, което е много важно за младия организъм и особено за развитието на дихателната, сърдечно-съдовата система и механизмите на терморегулация. Този процес на адаптация липсва при цезаровото сечени.

Не си мислете обаче, че и вагиналното раждане не крие рискове от усложнения. Сред тях най-често са разкъсване на маточната шийка, влагалището, перинеума и аналния сфинктер, травми на плода...

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
54
44
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
Misha's
Misha's
03.12.2015 16:49
Родих детето си преди 3 години с секцио цезареа
за 5 дни бях на крака! Ще продължа да раждам така!
Ако се правим на героини,старолюбки на традицията ще си ни гледат с дървена лъжица,ще носим жаба за тестване дали сме бременни,ще спим на нивата и там ще раждаме! ще готвим на печка чудо и те така ... Света се върти, а ние искаме да си седим у,оборо да не загубим традицията пфф ...
3
3
Нина
Нина
08.06.2015 13:54
Не виждам защо трябва да се мъчим да раждаме като бабите си, когато има и други варианти. А който иска да е близко до природата, никой не го спира да ражда по нормалния начин.
5
3
Ирина
Ирина
21.04.2015 14:20
Родих първото си дете със секцио, възстанових се за няколко дена. Няколко години по-късно родих нормално второто си дете. Резулта е смъкнати полови органи, ходех на процедури за стягане на мускулатурата, уж се пооправих, но е далеч от това което трябва да е. Имах комплекс и не исках дълго време да правя секс с мъжа ми. Получих хемороид и за капак не можех 2 месеца след раждането да седна на стол, защото имах много външни и вътрешни шевове. 4 години по-късно продължавам да съжалявам, че послушах доктора.
2
1
Cweti
Cweti
15.03.2015 23:18
Няма по хубаво от нрмално раждане! Секцио само и единствено когато обективни обстоятелства го налагат!
6
5
Дани
Дани
21.02.2014 13:36
И двете ми деца са родени секцио.Както те и аз също съм добре. Не Съжалявам за избора си,а и за мен беше неизбежно след лазерна операция на двете ми очи.
3
2
Az
Az
13.11.2013 16:15
И аз така!
2
2
Емилия
Емилия
09.11.2013 08:24
Родих секцио не съжалявам напротив чувствам се отлично детето е живо и здраво какво повече!И второ дете да имам пак ще родя секцио!
7
0