ezine.bg»Статии»Красота»Козметика и Козметични Процедури»Интересни факти за козметиката

Интересни факти за козметиката

Нина НордНина Норд
Джедай
2k372
Интересни факти за козметиката
5в1 Масажор за почистване и масажиране на лицето
Препоръчано за теб:
5в1 Масажор за почистване и масажиране на лицето
20.00 лв.
Виж ››

Думите Космос и козметика са с един корен – древните гърци смятали, че в Космоса цари ред, хармония и красота – космео. През различните епохи критериите за красота са били, меко казано, странни.

Днес можем спокойно да приемем критериите на епохата на Ренесанса – жената трябва да има бели зъби и бяла кожа, черни очи, вежди и мигли, розови устни, бузи и нокти.

Жената на Нерон Попея избелвала кожата си с тебешир, червена боя използвала за лицето и ноктите си, черна – за веждите и миглите, а синя – за подчертаване на вените си.

В древността козметиката се приготвяла от лекари. Първото червило се продавало в малки кутийки и едва през края на деветнадесети век червилото придобило съвременната си форма. По онова време то било известно като пръчицата на Ерос.

Интересни факти за козметиката

Червилото е било създадено първоначално, за да придава блясък на устните на мъжете. То се правело от краве масло, пчелен восък, корени на растения и люспи от грозде.

Мъжете били задължени да го нанасят заради специален френски закон, от осемнадесети век, който задължавал представителите на силния пол да са с червило, за да се виждат устните им на фона на мустаците и брадата им.

В древен Египет цялото семейство трябвало да изскубва веждите си. Това било задължително при погребението на семейната котка, която се погребвала в специално гробище.

През шестнадесети век нанасянето на грим било толкова трудоемко, че жените използвали помощта на художници, за да бъдат красиви. Те миели лицата си възможно най-рядко, за да не отмият грима.

През осемнадесети век светските красавици използвали коркови топчета кожи от мишка. За да бъдат по-кръгли лицета им, жените лапали коркови топчета, които държали зад бузите си. От мишите кожи те правели гъсти вежди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest