Ezine.bg»Статии»Здраве»Съвети за домашни масажи

Съвети за домашни масажи

РалицаРалица
Новак
15735
Съвети за домашни масажи

Масажът отдавана има своето място не само в релаксиращата, но и лечебната практика.

Той е бил известен още по времето на Хипократ, Авицена и други древни прочути лечители.

Ефективността на масажа се увеличава, когато се прилага след затопляне на тялото – например след душ, вана или сауна. Не забравяйте, че при болезнена реакция в някои места, масажът трябва да започне с по-леки движения и умерен натиск.

Необходимо е още преди започване мускулите да бъдат напълно отпуснати. Масажираният трябва да се разположи удобно. Идеалната продължителност е от 30 до 40 минути.

След релаксиращите процедури е нужно да се полежи 5-10 минути в отпуснато и спокойно състояние.

Масаж за главоболие

Един от приомите на масажа – потупване със страничните ръбове на дланите по главата, шията и плещите – е много ефективен за премахване на главоболие. Този вид масаж се прилага в рамките на 15 до 25 минути.

Масаж на гръбнака

Съвети за домашни масажи

Популярен начин за масажиране на гръбнака е натиск отстрани на гръбначния стълб – в областта на напречните израстъци на прешлените с възглавничките на палците. Масажът започва от горната част на гръбначния стълб (от тила) и завършва в областта на кръста. Този тип масаж може да се изпълни и със сгънати лакти, особено ако масажираният е с по-обемно телосложение.

Масаж на синусите и поясната област

У дома можете да приложите и друг метод – масаж с всички пръсти едновременно, с изключение на палеца, както и различните видове потупване, размачкване и т.н. По този начин може да се направи самомасаж на поясната област при болки в таза и радикулит, както и в областта на носа и синусите при простуда и особено при хрема.

Масажът е противопоказен при остри възпалителни заболявания на органите на коремната кухина, на кожата, при хипертония и други състояния. Когато се съмнявате в ползата от него, по-добре се консултирайте с лекар.

Масажът се използва твърде широко за лечение в съвременната световна медицина. Освен стандартните масажи в различните страни се прилагат различни методики.

Интересна подробност е, че в Япония например и до днес в някои семейства членовете на фамилията всяка вечер си правят един на друг масажи на шията, плещите и гръдната част на гръбнака.

Отново в Япония краткотрайният масаж на главата се прави във някои фризьорски салони и след постригване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest