Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Тренировки»Как да обикнем джогинга?

Как да обикнем джогинга?

AdminAdmin
Администратор
1k1441
Тичане

Тичане. Можете да го правите навсякъде и по всяко време. Не струва пари. Намалява стреса, повишава настроението и благодарение на него мазнините продължават да горят дори няколко часа, след като сте спрели тренировките.

Но за много жени само мисълта за джогинг рано сутрин може да доведе до избиване на студена пот. Добрата новина е, че има няколко трика, чрез които обичта между вас и тичането може за нула време да разцъфти.

Поставете си цели

Независимо дали става въпрос за подобряване на тренировките, за загуба на тегло или каляване на издръжливостта, целите, поставени така, че да могат да бъдат изпълнени, са основополагащи за прогреса ви.

Ако сте начинаещ си поставете цел 5 километрова обиколка. След достигането на тази цел – вдигнете летвата до 10 километра и т.н.

Музиката също е голям мотиватор. Подберете любимите си тонизиращи плейлисти и им се насладете, докато тичате. Същото важи и за партньора в тренировките. Благодарение на него е по-вероятно да не изпускате джогинга.

Спорт

Фокусирайте се върху позата

Най-ефикасният начин за тичане е тялото ви да е леко издадено напред, за да може ръцете, гърбът, вратът, раменете и диафрагмата да са в добра позиция. Движете ръцете си в такт с джогинга.

Бъдете последователни

За начинаещи се препоръчва след загрявка тичане в продължение на една минута, след което ходене в рамките на пет минути.

Когато напреднете, времевото съотношение тичане:ходене трябва да е в полза на първото. Приключването на тренировката също е от значение. Преди нейния край намалете малко темптото. След което около 5-10 минути правете упражнения за разтягане на прасците.

Горене на мазнини

Канадски учени установиха, че т.нар. неравномерно тичане – нормален ход, последван от спринт и отново умерен ход, гори мазнини три пъти и половина по-бързо от обикновеното тичане.

Ето защо можете да приложите следния метод – тичайте две минути, след което направете 10 секунден спринт. Повторете това 10-15 пъти в зависимост от подготовката си.

Останете мотивирани

Сменяйте пистите, измисляйте си различни маршрути, променяйте скоростта на тичане, дори пробвайте тичане в хълмиста местност, за да е по-интересно.

Престанете с извиненията

Ако имате трудности с дишането – отпуснете се и тичайте по-бавно. Ако имате големи гърди – купете си подходящ спортен сутиен. Или просто ви е страх да не изглеждате глупаво? Освен ако не не правите цигански колела с електриково розов костюм – никой няма да ви обърне особено внимание на пистата или в парка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest