ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Как да станем по-добри родители?

Как да станем по-добри родители?

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k1540
Родители и деца
Кош за играчки и дрехи - еднорог
Практичен аксесоар за вашия дом:
Кош за играчки и дрехи - еднорог
22.00 лв.
Виж ››

До голяма степен добрият родител е този, който може да създаде уважение във взаимоотношенията си с детето.

Наследникът ви има нужда да знае какво се очаква от него. Вие в замяна трябва да се научите да слушате и изчаквате.

1. Намалете темпото. За бебетата и децата времето тече по различен начин. Обикновено доста по-бавно. Имайте това в предвид и се заредете с търпение.

2. Наблюдавайте детето си. Ще се удивите колко много можете да научите за малчугана си, ако просто седите отстрани и го гледате. Фокусирането върху наблюдаването на неговото поведение ще ви помогне да разбирате по-добре настроенията, възможностите и темперамента на детето. Слушането също е важна част от задълженията на добрия родител.

3. Бъдете оптимисти. Оптимизмът, както и негативизмът, е заразен. Бъдете пример за детето си. Научете го чрез собственото си поведение как да преодолява малките или големи несполуки. Децата подражават на нагласите и навиците на родителите. Положителната настройка винаги помага.

4. Приемете и признайте чувствата и желанията на детето си. Уверете го, че няма нищо лошо в това да изразява емоциите си, когато е тъжно, изплашено или ядосано.

5. Споделяйте с децата си вашите очаквания. Те не винаги са склонни веднага да отговорят на очакванията ви, но задължително трябва да са наясно какво точно се очаква от тях.

6. Създайте подходящи граници. Трябва категорично да обяснявате на децата си кое поведение е добро и какви са правилата. Прилагайте това във всяка ситуация от ежедневието.

Караница с дете

7. Изчаквайте. Оставете детето си да върши нещата до там, до където може. Тревожността и желанието на родителите постоянно да им помагат, да свършат това или онова в повечето случаи не помага особено на бъдещето развитие на децата. По-добрата реакция е да изчакате и видите до къде може да стигне детето ви. Може пък да останете приятно изненадани.

8. Бъдете искрени с детето си. Нормално е понякога и вие да се чувствате отпаднали и тъжни. В подобни моменти им кажете: „В момента наистина се чувствам много изморена, но ще те изслушам“. Откровеността с децата е съществена за бъдещите ви взаимоотношения.

9. Погрижете се за себе си и за брака си. Това ще ви направи по-добри родители. Отделяйте си време за собствените си нужди. Позволявайте си от време на време излизане с партньора ви без децата. Докато сте си вкъщи, пък, прегръщайте и целувайте съпруга. Така детето ще почувства здравата семейна среда, в която расте. Нека във вашия дом думите Обичам те, Благодаря, Моля и т.н. се чуват по-често. По този начин то ще ги възприеме от малко, ще разберете тяхната сила и ще се научите да ги използва по-лесно.

10. Изпълнявайте обещанията си. Освен обещанията към детето, спазвайте и тези, които давате към останалите хора в живота си. То ви наблюдава, бъдете сигурни в това. Спазвайки думата си, вие възпитаване една от най-важните човешки ценности у вашето дете от съвсем ранна възраст.

11. Споделяйте интересите на детето си. Живеем в технологичен свят, в който детето ви със сигурност има компютър, смартфон или и двете. Не използвайте тези устройства като начин да се отървете от детето за някакъв период от време, отдавайки се на почивка. Седнете до него и вижте какво прави, гледа или чете в интернет то. Бъдете съпричастни към неговите интереси. Така ще го научите да споделя с вас с всичко, а шансът да го предпазите от недоброжелатели във виртуалната реалност, под каквато и да е форма, става много по-голям.

12. Не пренебрегвайте въпроса Защо. Знаем, че малчуганите са любопитни към света и случващото се около тях. Това е напълно нормално. Нормално е и непрекъснато да чувате въпроса Защо. Без значение колко пъти ви го зададат, отговаряйте. Дори да се повтаряте и потретвате, просто им отговорете. Така те ще останат жадни за знания, което би им помогнали да се развиват като личност по-нататък.

13. Покажете уважение към детето си. Не го пренебрегвайте. Позволете му да участва във взимането на важно решение. Изслушайте и неговата гледна точка. Понякога най-разумните решения идват точно от детската уста. Ще се смаете на какво може да ви научи вашето дете.

14. Позволете на детето да греши. Не се превръщайте в майка-орлица, защото така само ще му навредите. Нека греши, а вие бъдете до него да му помогнете, след като се провали в дадено начинание. Това е начина детето да изгради силен характер, да разбере, че в допускането на грешки няма нищо страшно, важното е след това да се изправиш и да продължиш напред. Да съумееш да видиш дадена ситуация от няколко гледни точки, за да поправиш онази, при която не си постигнал успех.

15. Не сравнявайте детето си с негови връстници. Колкото и да се ядосани заради някаква беля, която е направила, в никакъв случай не посочвайте неговото другарче или още по-лошо - брат или сестра за пример. По този начин вменявате комплекси на детето си, карате го да мисли, че не е достатъчно добро и не е способно да се справи със съответната задача.

16. Поощрявайте детето си. Независимо колко фантастично изглеждат неговите мечти и желания, не отрязвайте крилата му. Оставете го да се бори за мечтата си и ако можете му помогнете. Ако ли не, просто бъдете с него, насърчавайте го, бъдете му опора при провал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest