ezine.bg»Статии»Здраве»Внимание! Телефоните все пак са канцерогенни

Внимание! Телефоните все пак са канцерогенни

Внимание! Телефоните все пак са канцерогенни

Преди няколко седмици експертите на Световната здравна организация за пръв път официално потвърдиха за връзката между използването на мобилните телефони и развитието на рак на мозъка.

След обширно проучване бе установено, че високочестотните електромагнитни вълни на телефоните са потенциално канцерогенни за човека. Радиацията, която се излъчва от мобилните телефони и която увеличава риска от глиома, има същото ниво на карциногенна опасност като оловото, изгорелите автомобилни газове и хлороформа.

Типът на радиация от мобилните телефони е нейонизираща, т. е. не е като рентгеновите лъчи, а по-скоро прилича на микровълнова фурна с ниска мощност.

Черепите на децата са по-тънки и така радиацията от телефоните прониква по-дълбоко в мозъка им. Техните мозъчни клетки се делят много по-бързо, поради което влиянието на радиацията от мобилните телефони при тях е много по-силно.

Учените са категорични, че дългосрочното излагане на радиацията от мобилните телефони може да предизвика рак.

За това, че постоянното въздействие на радиочестотните сигнали може да повлияе отрицателно на човешкото здраве, в научните среди се говори отдавна.

Много хора, използващи твърде често мобилни телефони, се оплакват от различни странични ефекти - често главоболие, загуба на памет и концентрация, напрежение в областта на тъпанчетата и внезапни пристъпи на умора.

Кои са начините да минимизирате риска от телефонното облъчване? Най-напред дръжте мобилни устройства по-далеч от тялото. В инструкциите на iPhone 4, например, пише, че за да се ограничи излагането на радиация при използването му, при гласови обаждания или безжично прехвърляне на данни през мобилната мрежа, той трябва да бъде държан на поне 15 мм. от тялото.

Внимание! Телефоните все пак са канцерогенни

Колкото по-далеч е телефонът в момента на свързването и обаждането от тялото ви, толкова по-малко е поглъщаната радиация. Мобилните телефони излъчват най-много радиация, когато се опитват да се свържат с предавателните кули на операторите. Когато пътувате или се намирате в зона със слаб сигнал, телефонът работи по-усилено, за да направи връзка. Съответно в тези случаи той отделя повече радиация.

Използването на мобилен телефон само за 15 минути дневно може да увеличи значително риска от рак на мозъка. Според специалисти, изследвали влиянието на мобилните апарати върху човека, има повишена опасност от рак на мозъка близо до мястото, където хората ги държат до главите си.

При хората, използвали слушалки по 15 минути на ден в продължение на седем години, рискът от развитието на глиоми е по-висок със 72 процента. Глиомите са с фатален изход - между три и пет години от поставянето на диагнозата се стига до смърт, дори и след лечение, съобщава "Дейли експрес".

Специалистите напомнят, че ефектът от мобилните телефони е сравним с бомба със закъснител. Тъй като обикновено са необходими около 15-20 години за развитието на първичните тумори.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest