ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Как да откажете цигарите

Как да откажете цигарите

Как да откажете цигарите

Да се откажат цигарите е трудно, но не невъзможно. Опитайте се да си представите как се виждате в момент, когато пушите, да си спомните какво ви е провокирало да запалите първата цигара, как опитът се е превърнал в игра, тя в навик и в крайна сметка се е стигнало до зависимост.

Първата съществена стъпка в отказването на цигарите е да откриете дали всъщност ви харесва да пушите или го правите неосъзнато. Опитайте отново да откажете цигарите.

Всеки опит ви доближава повече до търсения резултат. Проучвания сочат, че хора, отказали се от цигарите преди окончателното им спиране, са направили преди това по 5-6 неуспешни опита. Така, че никога не е късно да се спре.

Изберете си дата, но в следващите 2 седмици. Важното е тя да е ясна, да е отбелязана в календара. Иначе перфектният ден никога не идва.

За да е по-лесно изпълнението на решението, направете списък на причините защо бихте искали да се откажете от пушенето. Причините могат да бъдат здравословни, семейни – на децата едва ли им е приятно да усещат неприятния тютюнев мирис от дъха и дрехите ви. Финансовият аргумент също е от убедителните.

Обвързването на някои събития с отказа от тютюнопушене също дава резултат. Такива могат да бъдат бременността, раждането на детето или внучето, преместване в ново жилище.

Помислете дали не бихте могли да се спрете на някакъв вид упражнения или хоби, които да заменят държането на цигарата и ангажират мислите ви. Специалисти препоръчват занимания като сглобяване на миниатюрни модели на кораби, плетене, игра на мобилния телефон и др.

Опитайте се да ограничите местата, където да палите цигара. Например не пушете вкъщи и в колата.

Информирайте се за заместители на цигарите – като никотинови дъвки, пластири, инхалатори, таблетки, както и медикаменти, които да улеснят въздържането от цигара и успокоят напрежението, което изпитвате.

Съществуват множество методи за отказване на цигарите. Разучете ги и се спрете на два-три, които ще ви помогнат да се откажете от навика си. Това се налага, тъй като всеки е различен и не се знае кой метод действително ще се окаже подходящият.

Настъпи ли набелязания ден – не палете цигара, не си позволявайте дори и едно дръпване. За да изпълните желанието си, не носете цигари със себе си и повече не си купувайте.

Отказването от рутината за запалване на цигара е една от най-съществените стъпки в отказването на тютюнопушенето. Например, свикнали сте да палите цигара в колата – почистете каросерията и подновете калъфките на седалките, сложете или махнете калъф на волана. Тези промени ще ви напомнят какво сте си обещали.

Ако по време на работа ви се допуши, станете и се разходете. Раздвижването ще ви тонизира достатъчно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
53
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Зори
Зори
27.11.2019 15:23
Съветите са чудесни, но не препоръчвам употребата на никотинови дъвки, лепенки и т.н. защото в крайна сметка никотина зомбира пушачите и вероятността да се пристрастите към заместителите на цигарите е много голям. Физическата зависимост на организма към никотина преминава за две-три седмици след последната изпушена цигара, така че потърпете да премине този период и след това ще дишате свободно в буквалния и в преносния смисъл. Успех!
2
0