ezine.bg»Статии»Здраве»Опасен ли е диабетът по време на бременност?

Опасен ли е диабетът по време на бременност?

РалицаРалица
Новак
15837
Опасен ли е диабетът по време на бременност?
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
Практичен аксесоар за вашия дом:
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
49.00 лв.
Виж ››

В редки случай по време на бременност бъдещата майка и плодът заболяват от захарна болест. Диабетът обикновено се засича в началото на третия месец от бременността. Тази диагноза обаче не означава, че вие или детето ще имате диабет след раждането.

Важно е да знаете, че диабет по време на бременност не уврежда плода.

Диабетът по време на бременност се появява едва през двадесет и четвъртата седмица от бременността. Най-често прилаганото изследване проследява гликозата в урината. така чрез едночасов анализ се установява поносимостта ви към глюкозата по това време. Това изследване се препоръчва на всички бременни, защото именно по този начин може да се постави най-точна диагноза още преди най-ранната поява на болестта.

Ако не е в остри форми, тя може да се контролира чрез режима на хранене.

Добрата новина е, че навреме откритият и наблюдаван диабет по време на износване на плода не е опасен нито за вас, нито за бебето.

И все пак наличието му понякога налага раждане чрез цезарово сечение, ако плодът е прекалено едър или достигне до термина си, а контракциите още не се появяват.

Макар всяка жена да може да развие такъв диабет, има определени рискови фактори, които повишават подобна възможност.

Сред тях са:

Прекомерното наднормено тегло преди зачеването;

Наличието на други страдащи от диабет в семейството;

Предишно раждане на едро дете;

Бебе с увреждане или мъртъв плод;

Възраст над 25 години на бъдещата майка.

Диабетът по време на бременност се развива, защото плацентата произвежда редица хормони. Те от една страна помагат за правилното протичане на бременността, в същото време те блокират произвеждането на инсулин, обяснява д-р Нанси Шнайдерман.

С увеличаването на плацентата обикновено се увеличава и производството на хормоните. Обикновено панкреасът успява да се справи с въздействието на тези хормони, като увеличава производството на инсулин, но в редки случаи това не се случва. в резултат на това се развива и диабетът по време на бременност. След раждане обаче хормоните от плацентата са извадени от кръвта на майката и този вид диабет обикновено изчезва.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest