ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Невероятни факти за музиката

Невероятни факти за музиката

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k1539
Невероятни факти за музиката

Всеки път преди да седне и да пише музика, Бетовен потапял главата си в голям леген, пълен с ледена вода. Този метод дотолкова се превърнал в навик за великия композитор, че той не можел да се откаже от него до края на живота си.

Бетовен не бил добре със смятането, а умножаването за него било истинска трудност. Той така и не могъл да научи таблицата за умножение.

Думата „музика” се е появила от древните гърци. Музите в древногръцката митология са богини, които са покровителки на науката и изкуството. Сред тях няма такава, която да покровителства на изкуството на звуците.

Затова думата „музика” произлиза от „муза”, тъй като се смятало, че всички музи заедно отговарят за изкуството на създаването на звуци и оформянето им в мелодии.

Невероятни факти за музиката

Понижаването на настройката на пианото с половин тон води до промяна на общото натягане на струните с хиляда килограма. Общото натягане на струните на настроено пиано е седем хиляди килограма.

Един от най-добрите американски цигулари Джошуа Бел се съгласил да участва в експеримент пред нюйоркското метро. Той свирил почти цял час като уличен музикант и от няколкото хиляди души само седем се заинтересували от музиката му.

Прочутата песничка „Happy Birthday to You” е със запазени права. Тя може да се пее безплатно на рожден ден на роднини, приятели и колеги, но използването й във филми се заплаща, както и използването й върху картички.

Песента носи два милиона долара годишен приход на компанията, която държи правата върху нея.

Има различни видове музиканти и може би най-странните сред тях са метеористите – те забавляват публиката с мелодично изпускане на газове. Сведения за метеористи има в антични текстове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest