ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Домашният любимец пази малките деца от алергии

Домашният любимец пази малките деца от алергии

Дете и Куче
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

По принцип алергия, предизвикана от домашни животни, кучета, котки, морски свинчета и други, може да се развие в различна възраст.

Медицински доказано е че този вид алергия към домашни животни се предава по наследство. Според последни данни на Световната здравна организация около 15% от населението на земята страда от този вид алергия.

Кучетата и котките водят списъка с домашните животни, които най-често са причина за възникване на алергия.

Според ново изследване обаче, специално децата, които живеят под един покрив с домашен любимец, са по-малко застрашени от развитие на алергии към животното занапред.

Твърдението е в сила само, ако домашният любимец живее заедно с детето още след самото му раждане. Бебетата, които растат в дом, лишен от присъствието на котка, показват 2 пъти по-голям риск от алергия към котки, след като пораснат, в сравнение с децата, които имат котка у дома.

Раждането и израстването в дом заедно с куче обаче намалява риска от алергии успешно само при момчетата. Засега учените все още не могат да открият защо това е така и защо същият ефект липсва и при момичетата.

Бебе

Възрастта, от която детето започва да общува с животно, също има значение. След първата годинка общуването с животните не оказва никакво влияние върху развитието на алергии.

Учените обясняват това с факта, че ранното излагане на алергените на дадено животно укрепва имунната система на детето. Така организмът изгражда естествен имунитет към него.

Какво обаче всъщност ни кара да кихаме и кашляме? Според американски специалисти за това не трябва да виним козината. Алергенът е протеин, който се съдържа в слюнката, урината, масните жлези и мъртвите клетки на кожата, което означава, че не сте в безопасност дори кучето или котката ви да е с къс косъм.

Експертите съветват да опитате да съжителствате с животно, преди окончателно да решите да си вземете домашен любимец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
****
****
28.09.2014 11:28
От алергии пази прасето, защото ги събира по цялото си тяло, за да им е хубаво и уютно. То е една ходеща прахосмукачка за алергии, горкото..
0
0