ezine.bg»Статии»За Дома»Бързи хитринки за заети домакини

Бързи хитринки за заети домакини

Бързи хитринки за заети домакини
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
35.00 лв.
Виж ››

Почистването на дома, въпреки че е необходимо за всички, е всъщност "личен въпрос". Не се притеснявайте от стандартите на другите хора. Решете какво означава "чисто" за вас и поддържайте дома си според това определение.

Най-важното от всичко обаче е да използвате времето си ефективно. Ето как.

Установете приоритети - определете какво задължително трябва да бъде направено, какво би трябвало да бъде направено и какво би било добре да бъде направено. Вършете нещата точно според това подреждане и забравете за останалото.

Определете време - може да свършите доста неща за някакви си 10 или 20 минути. Списъкът ви за почистване трябва да бъде гъвкав, за да може да го променяте, ако се случи нещо непредвидено в програмата ви. Правете каквото можете и когато можете.

Поставяйте задачи - научете децата си как да прибират прането, как да чистят с прахосмукачка, да мият чиниите или да зареждат съдомиялната машина, да си оправят леглата и да си приготвят поне закуската. Помолете тийнейджърите да ви помагат в трудоемките дейности, като миенето на прозорците, миенето на пода, бърсане и подреждане на шкафовете и пр.

Чистете по ред, но и едновременно - приключвайте една задача, преди да започнете друга. Това, разбира се, не се отнася за нещата, които се вършат от машини – т.е. не е необходимо да седнете и да чакате пералнята да свърши, преди да започнете да миете банята, например. Но пък спокойно може да забършете плотовете в кухнята, докато говорите по телефона.

Бързи хитринки за заети домакини

Може да поддържате дома си по-чист постоянно, като предотвратите колкото е възможно внасянето на мръсотия отвън. Сложете изтривалки за крака пред вратата, махнете мокетите от коридора и поставете лесно почистващо се подово покритие, а ако живеете на прашно място, не чакайте края на седмицата, за да забършете праха – правете го редовно или го вменете като задължение на някой член от семейството.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
57
42
31
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Чистник
Чистник
24.11.2015 23:36
"... или го вменете като задължение на някой член от семейството." ... Браво. Това една съвестна домакиня го е писала. Хитринката на хитринките.
0
0