ezine.bg»Статии»Здраве»Котките могат да причинят рак на мозъка

Котките могат да причинят рак на мозъка

Котките могат да причинят рак на мозъка

Котките са едни от най-предпочитаните от хората домашни любимци наред с кучетата. Но милите и мъркащи животинки могат да бъдат и опасни за здравето на своите стопани.

Учени от Великобритания твърдят, че котките могат да причинят рак на мозъка на собствениците си. Специалистите обясняват това с паразит, който се размножава в стомасите на котките.

Именно този паразит има връзка с мозъчните тумори при хората. Според статистиката специално на Острова повече от 3500 души годишно са покосени от рак на мозъка, като причините са неизвестни, съобщава вестник "Дейли Мейл".

Паразитът Toxoplasma gondii "разболява" близо една трета от населението на света. Той се развива в мозъците им и причинява личностни промени в хората.

С паразита се заразяват до 34% от британците. Той има сложен жизнен цикъл. Паразитът може да се породи вътре в котките, които след това да прехвърлят своите микроскопични яйца на стопаните си, разпространявайки инфекцията.

Поради тези причина учените препоръчват на бременните жени да избягват контакта с котки.

"Нашите резултати са достатъчно категорични, за да се предположи, че Toxoplasma gondiiпотенциално увеличава риска от рак на мозъка при хората", заявява Фредерик Томас от изследователския институт в Монпелие, Франция.

Има и други доказателства, че Toxoplasma gondii има ефект върху мозъка, което води до промени в поведението. Паразитът може да влияе върху човешкото поведение, като прави мъжете по-агресивни.

Има доказана и връзка между Toxoplasma gondii и шизофренията. Главна причина за инфекцията при хората е консумирането на недостатъчно добре сготвено месо, особено агнешко или свинско и замърсена вода.

Установяването на връзката между Toxoplasma gondii и рака на мозъка може да отвори вратата за потенциални средства за намаляване на риска от болестта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
53
42
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (8)

Изпрати
Емилия Георгиева
Ако се знаеше точната причина за рак - да са намерили и лекарство. Вие сте 3-ти по ред малоумници-специалисти на тема рак. Само днес и то само, защото имам време да почопля фейса, който е толкова бъкан от простотии, че може да се мери с новините по бг тв-тата. Да сте се сещали, че може да ви четат и болни хора?И да ви е минавало през мозъка, че може и от страх и притеснение да ви се вържат и да си изгонят котката , например?
1
0
ооааа
ооааа
26.11.2013 21:31
каква глупост
11
0
inkas
inkas
09.11.2013 10:56
по-голяма глупост от това не съм виждал
9
0
mery
mery
16.09.2013 23:30
Да бе да ,моята комшийка е с тумор и никога не е имала котки,а ядове и гадове от човешки характер...Като избием котките ,плъховете ще ни докарат я чума я някой друг тип рак, хайде моля ти се.

10
0
Tina
Tina
11.09.2013 10:12
поредната непроверена глупост в ефир,кой какво мислил и защо го мислил
8
0
мария
мария
09.09.2013 16:15
Абсолютна тъпотия.Сега и котките виновни...
7
0
M ery
M ery
08.09.2013 16:56
Сега някой си е почесал езика ...
5
0
светла
светла
08.09.2013 11:07
пълни глупости
4
0