Ezine.bg»Статии»Красота»Коса»Грижите за косата през лятото

Грижите за косата през лятото

Дълга Коса

В разгара на лятото, когато сте се отдали на безкрайни почивки и морски бани, не забравяйте да се грижите за косата си. Заедно с кожата тя е най–уязвима в горещите дни.

Както и кожата, така и косата страда от ултравиолетовите лъчи, които разрушават пигмента и незаменимия кератин. След което косата започва да става слава, губи блясъка си и започва да се цепи и накъсва.

Горещината и топлият вятър задълбочават проблема, тъй като обезводняват основата на косъма. За да избегнете всичко изброено, на първо време скрийте косата от слънцето. Шапките, лентите и кърпите са особено необходими на тъмнокосите хора, защото в тяхната коса има повече уязвим пигмент.

Хората със суха коса пък трябва да са особено внимателни през лятото. За да се запази сухата коса здрава, трябва да се използват овлажняващи средства с екстракт от мак, алое вера, водорасли, джинджифил, пантенол, соеви протеини, жожоба, розмарин и лайка. Кокосовото мляко също има овлажняващ ефект, но е по-ценно със свойството си да компенсира загубата на протеини.

Кожните мазнини са питателна среда за размножаване на бактерии и гъбички. Затова специалистите съветват хората с мазна коса да мият главата си всеки ден с хладка вода и да я изплакват със студена.

Грижи за Косата

Мазната коса трябва често да се разресва - това помага за разпределянето на кожните мазнини, а те са специална природна защита срещу ултравиолетовите лъчи и прегряването. Според някои препоръки косата трябва да се разчесва от корена към края, не по-малко от 100 пъти за едно денонощие.

През лятото не се препоръчва употребата на гел. Той привлича слънчевите лъчи и може да предизвика т.нар. термолиза - разрушаване на основата на косъма под въздействието на топлината.

За да не се наруши пигментацията на косата през лятото, не се препоръчва върху нея да се нанасят парфюми или тоалетни води, които могат да предизвикат обезцветяване на косъма. Много полезно е един-два пъти седмично да я изплаквате с билкови отвари.

За тези, които по-често ще се къпят в морето е добре да не забравят, че солената вода отмива протеините на косата, затова е задължително веднага да изплакнете главата си след излизане от морето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest