ezine.bg»Статии»Здраве»Кой кой е сред хормоните?

Кой кой е сред хормоните?

Кой кой е сред хормоните?

Хормоните са носителите на живота. Те въздействат на растежа на нервите, сърцето и мозъка - всичко, което ни прави млади.

Собствените ни хормони намаляват бавно още от 25-ата ни година.

Пушенето, стресът, малкото движение, неправилното хранене, повишеното тегло допълнително снижават производството на забавящите стареенето хормони.

Естроген – той е най-известният женски полов хормон, който се произвежда в яйчниците. Благодарение на него фигурата, а и характерът придобиват типично женски черти. Външният вид на жените зависи от съдържанието на естроген в организма. При неговия недостиг колагеновите влакна започват да се разрушават и се появават бръчките. Този хормон обновява клетките, запазва младостта на кожата и блясъка на косата.

Тестостерон – този хормон при жените се произвежда в надбъбречните жлези. За нормално състояние е достатъчно малко количество. Именно този хормон е причина човек да изпитва сексуално влечение, прави ви настоятелни и целеустремени, готови на всичко.

Изобилието на тестостерон в женския организъм води до засилване на мускулатурата, характерът придобива избухливи и агресивни черти, кожата става по-груба и мазна, появяват се пъпчиви обриви. Недостигът оказва влияние само на сексуалното влечение и жената от страстна тигрица постепенно се превръща в отпусната кукла.

Окситоцин – това е хормонът на грижовността. Той също се произвежда от надбъбречните жлези. Окситоцинът постъпва в огромни количества в кръвта след раждане. Той създава и стремежът към закрила и грижа за новороденото. На всеки вид стрес женският организъм реагира с изхвърляне на окситоцин, затова жените грижовно се отнасят към съпрузите и децата си. Недостигът на този хормон води до постоянна раздразнителност, а понякога и до депресии.

Тироксин – хормонът на фигурата и на ума. Тироксинът се синтезира в щитовидната жлеза, регулира скоростта на обмяната на веществата и мисленето. Влияе силно върху теглото и мисловните процеси. Нормалното количество тироксин придава стройност на тялото, гладкост на кожата, движенията са умели, но и грациозни.

Изобилието на този хормон спомага за намаляването на теглото дори до ненормални показатели, когато жената изгубва своите природни форми и започва да напомня на мъж както във физическо отношение, така и в поведението си. Засилва се сърцебиенето, появяват се проблеми със съня, постоянна тревога, трудности при съсредоточаване. Недостигът му води до затлъстяване, вялост и сънливост, слаба памет и недостатъчна концентрация на вниманието.

Нореадреналин – това е хормонът на смелостта и яростта. Той не присъства постоянно в организма, а се произвежда само по време на стрес – чували сме за т.н. хормон на страха, който ни кара да се мобилизираме до крайна степен и да търсим спасение в минути на опасност.

Норадреналинът оказва обратно действие: той разширява съдовете, кръвта нахлува в главата, което помага на мисленето, лицето се покрива с руменина, бръчките се изглаждат, очите блестят. Човек смело се изправя срещу неприятностите, успешно решава всички проблеми, при това изглежда прекрасно и спи дълбоко през нощта.

Инсулин е хормонът на сладкия живот. Инсулинът "идва" от задстомашната жлеза (панкреаса) и паралелно "наблюдава" нивото на глюкоза в кръвта. Той разгражда всички въглехидрати и отправя получената от тях глюкоза в тъканите. При някои хора още от раждането се произвежда по-малко инсулин или той не е толкова активен, колкото при останалите.

Когато в организма постъпват повече въглехидрати, отколкото инсулинът е способен да преработи, излишната глюкоза започва да влияе негативно върху клетките и кръвоносните съдове. Така се развива диабет, а рискът за неговото възникване е по-голям, ако от това заболяване е страдал някой от роднините.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
А
А
28.02.2013 10:43
Преди да пишете статии малко си проверете информацията. Откога окситоцинът се секретира от надбъбречните жлези? Това е хормон, който се произвежда в хипоталамуса и оттам се складира в задния дял на хипофизата.
0
0