ezine.bg»Статии»Здраве»Всеки трети - болен от хепатит

Всеки трети - болен от хепатит

Всеки трети - болен от хепатит
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Повече от два милиарда жители на земята са заразени с вирусен хепатит, разкриха от Световната здравна организация. От заболяването всяка година умират около един милион души, като най-голяма част се пада на хепатит В.

Широкото разпространение на това заболяване се дължи на факта, че то се предава по кръвен път, включително и вътреутробно. Нестерилните спринцовки и хирургически инструменти, които редовно се използват в по-изостаналите страни, също могат да го пренесат.

Повечето носители на вируса не знаят, че са заразени. Освен това в документа се напомня за необходимостта от профилактика.

По данни на организацията 180 от 193 нейни членове са включили ваксинацията срещу хепатит В в националните си имунизационни календари.

През летните месеци специалистите често предупреждават за повишения риск от заразяване с хепатит. В масовото съзнание той се свързва с мръсните ръце и недобрата хигиена при приготвяне и консумиране на различни храни и напитки.

Когато става дума за хепатит А, подобна представа не е далеч от истината. Още повече когато стане дума за липса на пречиствателни станции и изливане на фекални води в някои морски курорти, консумация на морски деликатеси, миди, сурови плодове и зеленчуци или пък ледените кубчета в напитката ни, игрите сред пясъка или плуването в замърсени водоеми, планински поточета и пикник сред природата.

Значително по-малко внимание се обръща на рисковете от заразяване с вируса на хепатит В, който се предава основно по кръвен и полов път, но и чрез всички телесни течности като сълзи, пот, урина.

Балканите се определят като регион със среден риск от заразяване с хепатит А и В и затова здравните власти съветват всички чужденци, посещаващи нашия регион и страна, задължително да се ваксинират срещу хепатит А и В.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest