ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Лавандулов спирт против ухапване от комари

Лавандулов спирт против ухапване от комари

Лавандулов спирт против ухапване от комари

Комарите са кръвосмучещи насекоми, които населяват почти всички области на света. Те виреят на места, където има влага, застояла или слабо течаща вода.

Летящите насекоми се хранят с кръв от топлокръвни хора и животни. Само женският комар смуче кръв. Той живее от 2-6 месеца, като снася 100-300 яйца. Мъжкият комар живее 15-20 дни.

Кръвосмучещите комари са гостоприемници на повече от 50 вирусни и бактериални инфекции, които могат да бъдат предадени при ухапване. Унищожаването на комари изисква специфични методи и препарати.

Горещите дни са мъчение за хората, но горещите нощи са истинска благодат за комарите. Това досадно насекомо може да развали всяка почивка.

Освен жужене около ушите, комарът, както споменахме, е преносител на редица болести. Ухапването може да се превърне в предпоставка за заразяване с малария, енцефалит или жълта треска.

Комарите избират жертвите си въз основа на тяхната телесна топлина, на млечната киселина и въглеродния двуокис, които всеки бозайник отделя в различна концентрация.

Комарите хапят хората със светла и нежна кожа, с топла и по техните стандарти сладка кръв, забивайки жилото си направо в кръвоносния съд. В обект за комарите се превръщат и обилно потящите се хора.

В аптечната мрежа могат да бъдат открити всевъзможни препарати, които обещават защита по отношение на неприятната лятна напаст.

Ако обаче човек вече е станал жертва на ухапване, лекувайте мястото с лавандулов или ментов спирт. Той ще намали сърбежа и паренето и ще спомогне за справяне с отока и зачервяването.

Ако нямате под ръка спирт, измийте ухапаното място със студена вода и сапун или го натъркайте със сух сапун. Кубче лед също ще спомогне за намаляване на сърбежа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest