ezine.bg»Статии»Здраве»Желязото е важно за здравето на организма

Желязото е важно за здравето на организма

Желязото е важно за здравето на организма
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

В повечето случаи, когато организмът не е в добра кондиция, е знак, че му липсва необходимото количество желязо. Възрастен човек с тегло около 70-80 килограма има едва 3-4 грама желязо. Този елемент обаче е от основно значение за производството на хемоглобина - вещество, отговорно за транспортирането на кислорода в кръвта.

Освен това микроелементът подпомага растежа и увеличава общия тонус на организма. Може да се обобщи, че до голяма степен от количеството желязо зависи имунната защита на човек.

Специалистите са изчислили, че препоръчителната дневна доза желязо за мъжете е от 10 мг, а за жените - 18-20 мг.

Ако на организма му липсва достатъчно желязо, това може да доведе до отпадналост и виене на свят, проблеми с дишането, безсъние, слаба концентрация, силна умора. Обикновено човек е блед и изпитва студ дори да се намира на топло. Външен сигнал за липсата на достатъчно количество желязо са чупливите нокти.

Липсата на достатъчно желязо е особено опасна по време на бременност. Ако има недостиг, плацентата и плодът няма да могат да се снабдяват с необходимото количество кислород. В резултат на това може да се получат преждевременни контракции, кръвотечение, различни проблеми при раждането. Ето защо често гинеколозите изписват на бъдещите майки желязо под формата на таблетки.

Учени от университета на Валядолид в Испания се включиха в спора коя бира е по-добра - тъмната или светлата, като установиха, че тъмната съдържа повече свободно желязо от светлата и безалкохолната,

Освен, че желязото е много полезно за здравето, то помага за окисляване на органичните съединения, които дават аромат на бирата и я стабилизират.

Испанските учени анализираха 40 вида бира от 5 континента. Те установиха, че тъмната бира съдържа средно 121 части на милиард желязо, в сравнение с 92 за светлата бира и 63 за безалкохолната.

По-високото съдържание на желязо в тъмната бира идва от хмела и малца в нея. При производството на светлата бира има филтриране, за което се използва специална скала с микроводорасли. Тя улавя железните йони. Безалкохолната бира се подлага на вакуумно изпаряване, за да бъде отстранен алкохолът. При този процес също намаляват железните йони.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest