ezine.bg»Статии»Здраве»В домашните консерви виреят бацили

В домашните консерви виреят бацили

В домашните консерви виреят бацили
Електронен термометър за деца-35%
Препоръчано за деца:
Електронен термометър за деца
8.50 лв.
5.50 лв.
Виж ››

Консумацията на зеленчукови консерви, заразени с бацила клостридиум ботулинум, може да доведе до развитието на ботулизъм.

Ботулизмът представлява инфекция, която е силно токсична. Тя се разпространява чрез споменатия бацил, който се развива в човека и животните. Чрез изпражненията се пренася в почвата, а оттам и в плодовете и зеленчуците, от които се приготвят консервите.

Дължи се на приемане на ботулиновия токсин с храната. Тази форма е най-често срещаната в по-слабо развитите държави.

Токсинът обикновено попада в храната в резултат на заразяването ѝ с Clostridium botulinum, например, ако продуктите не са достатъчно добре измити.

Самата бактерия е сравнително чувствителна на топлинна обработка и лесно умира. Произведеният от нея токсин обаче е изключително устойчив и остава.

Класическата форма на ботулизъм се описва при консумиране на консерви или салами, които наглед имат добър външен вид.

Когато една консерва, в която се съдържа клостридиум ботулинум, се съхранява на стайна температура, бацилът започва да се размножава, водейки до отделянето на ботулинов токсин.

В домашните консерви виреят бацили

Той се смята за една от най-силните природни отрови, като пример се посочва фактът, че само 0.0000001 мл ботулинов токсин е достатъчен, за да убие морско свинче.

Когато човек е поразен от него, първият симптом е двойно виждане. Най-често той се появява 6 часа след консумацията на консервата, но може реакцията да закъснее с дни.

На следващо място, индикатор е изсъхването на гърлото, жаждата и невъзможността течността да бъде преглътна. Тя остава в гърлото и предизвиква задавяне. При ботулизъм се затруднява и движението на крайниците.

Ако настъпи парализа на дихателната или сърдечната мускулатура, поразеният може дори да умре.

Какви ще са пораженията в най-голяма степен, зависи от количеството на приетата отрова, както и от здравословното състояние на конкретния човек.

От особено значение е незабавно да извикате спешна помощ. А още по-добре е въобще да не си опитвате късмета със случайни консерви.

Когато ги приготвяте у дома, стерилизирайте с варене, колкото е възможно по-дълго време според рецептата. Най-опасни са бурканите, които се продават от търговци край пътищата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
50
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
боби
боби
28.02.2013 18:16
Дрън Дрън!
Домашни консерви се правят от как свят светува,досега не е известен случай на натравяне.... а от заводските случайте са милиони.....
2
1