ezine.bg»Статии»Здраве»Какво причинява алергиите

Какво причинява алергиите

Какво причинява алергиите

Сезонът на алергиите е пролетта поради обилните цъфтежи на дърветата. Почти всеки втори човек страда от неприятната непоносимост по всяко време на годината, като алергията може да бъде предизвикана от различни фактори.

Алергията е хиперсензитивно смущение на имунната система, обикновено към безвредни субстанции от околната среда, известни като алергени, като тези реакции са придобити, предвидими и краткотрайни.

Според медицинските наблюдения и статистики от последните години, хората с по-висок жизнен стандарт и по-активна имунна профилактика, страдат по-често от алергични заболявания. Алерголозите са на мнение, че с урбанизацията и навлизането на нови материали в бита се повишава рискът от алергии и се появяват нови алергени.

Има група от хора обаче, които не знаят причината за дискомфорта. Ако не сте сигурни откъде идва причината за алергията ви, има няколко варианта да разберете.

Най-популярният е тестване на кожата или кръвен тест, които показват някой от възможните подбудители на пристъпите. След това се изготвя таблица по която се изключат едно по едно подозрителните причинители. Тестовете биват няколко вида:

- Кожни тестове - те се правят на ръката чрез пробождане или одраскване. Така се подбуждат умишлено различни алергии, чрез специално вещество, което след проникването започва своята работа за откриване на причинителите.

След това се следи реакцията на кожата и се определя от какво сте алергичен. Подобно изследване се прави 2-3 седмици след като симптомите вече са налице и алергията за момента е преминала. Освен това е добре да знаете, че не трябва да се приемат антихистамини минимум седмица преди изследването. Антихистамините потискат алергичните реакции и се стараят да ги отстранят.

- Анализ на кръвта - ако имате някакви алергии, тялото започва да произвежда имуноглобулин. При здравият организъм броят им е много малък около 100 за мл кръв.

Тестването на кръвта е един от най-лесните начини да идентифицирате проблема. Този вид анализ се прави в случаите когато кожният тест не може да се направи. Например при малки деца с дерматит или чувствителна кожа.

Освен това чрез теста на кръвта може да разберете дали имате и други алергии, които до момента не сте открили, както и заболявания. В това число псориазис, гъбични инфекции на кожата, хроничен бронхит, заболявания на задстомашната жлеза и други.

- Тестване чрез провокация - този вид изследване е по-сериозен и се прилага в много редки случаи, когато конвенционалните тестове не потвърждават алергия към заподозряното вещество.

По време на диагностиката на така наречената провокация: алерген под формата на спрей се закача в носа. Тези изследвания се извършват само в болница.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest