ezine.bg»Статии»Здраве»Аневризмата може да доведе до смърт

Аневризмата може да доведе до смърт

Аневризмата може да доведе до смърт

Аневризма е патологично разширение на кръвоносен съд, вследствие отслабване на съдовата стена, което може да доведе до смърт.

Аневризмите най-често се появяват в артериите в основата на главния мозък и в аортата. Много често аневризмите не предизвикват никакви симптоми в организма на човека.

Понякога първата им проява е масивен кръвоизлив, често с фатални последици. Когато са в мозъка, аневризмите могат да предизвикат симптоми, подобни на тумор - главоболие, нарушения на зрението, двигателни проблеми, нарушения на равновесието, припадъци.

Аневризмите могат да се лекуват оперативно. Освен оперативно, мозъчните аневризми се лекуват и "безкръвно". Аневризмата е заболяване, за което всички знаят, че е животозастрашаващо, но малко хора са наясно какво го предизвиква и какви са симптомите му.

Най-общо тя представлява издуване на стените на артерията вследствие на нейното изтъняване или разтегляне. В резултат на това се появява т.н. аневризматичен чувал, който може да притиска разположените наблизо тъкани.

Риск от развитие на аневризма се появява и при травмиране или нараняване на кръвоносен съд, а също при образуването на тромби.

Често аневризмата се открива случайно при ултразвуково или рентгенологично изследване. В такъв случай се назначава незабавно лечение, защото разкъсването й води до кръвоизлив.

Въпреки очевидната опасност все още рядко се отделя необходимото внимание на проблема. А статистиката е категорична - само в САЩ всяка година от този дефект умират почти толкова хора, колкото от СПИН - 24 хиляди души.

Аневризма на главния мозък е най-опасната и най-често срещаната форма на това заболяване. Усложненията водят до инсулт.

При кръвоизлив се усеща рязка болка, човек в повечето случаи губи съзнание. Статистиката показва, че половината от пациентите умират, а другата половина остават инвалиди.

Не по-малко опасна е аневризмата на аортата. Тя може да се развие в различни участъци на кръвоносния съд. Съдът се разширява два пъти повече в сравнение с нормата и през късните стадии болните се оплакват от силна болка в различни части на тялото.

Аневризма на сърцето се характеризира с торбесто изпъкване на стената на най-важния човешки орган. Обикновено се открива при пациенти, които са прекарали инфаркт на миокарда. Аневризма може да се развие както веднага след инфаркт, така и няколко месеца след него.

При откриването на аневризма операцията е задължителна. Изрязва се повредения участък на съда и се замества с протеза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Потребител#178219
Аневризъм на аорта не само ,че не е редно да се оперира ,но даже и противопоказно заради много голямата смъртност и заради неуспеха на самата операция.В България професор Димитров е човека, който много успешно възстановява както митрална , така и аортна клапа на сърцето и много лекари е редно да вземат неговия пример вместо да режат заради здравната каса!
Той успешно лекува заболявания на сърцето без никакви странични ефекти и последствия.
Ако имате проблем със сърцето , пишете на за да ви предоставя координати.
Да пишат хора , които искат да се излекуват!
6
0
Читател
Читател
26.09.2015 18:53
Не мисля, че аневризма при аортата може да се оперира.
0
0