Билки срещу умората

Билки срещу умората

В борбата с натрупаните токсини може да помогне копривата. Тя е отлично средство за обмяната на веществата. Смята се преди всичко за пролетен лек, защото очиства шлаките от тялото.

Може да се пие като чай, в салата или на супа, или да се приготвя, както спанака. Действа пречистващо на кръвта, стимулира обмяната на веществата, използва се срещу заболявания на пикочните пътища и ревматизъм, стимулира растежа на косата.

В този период тялото пренастройва вътрешния си часовник, при което се променя хормоналната картина. Човек се чувства отпуснат и без сили. Предпазете се от този дискомфорт с богатата на витамини храна и соковете.

Всеки ден правете по една дълга разходка на свеж въздух, която ще стимулира кръвообръщението. Дори и през лятото

около 30% от хората страдат от алергии. Дразнителите са навсякъде около нас и най-вече прахта и мърсотията, които са неизменна част от летните горещини.

Непривичните движения поради учестеното пешеходство или спортуване напрягат мускулите. Те се подуват, втвърдяват се и болят. Разтягайте и опъвайте мускулатурата си, оставете я постепенно да се оправи.

Движете се въпреки болките. Идеални са разходките, плуването, бавното каране на колело. Баните (34-39 градуса) и сауната дават нужното отпускане. Никакви масажи – това само влошава болките.

Обръщането на времето води често до главоболие. Не посягайте веднага към таблетките и избягвайте стреса. Легнете, отпуснете се, поставете студена кърпа на главата. Една вана с аромат на маточина или чай от това растение също успокояват чудесно. При много силни или постоянно появяващи се болки по-добре отидете на лекар.

Градината и балконът през лятото излизат на преден план. Там обаче може лесно да се нараните, например при подрязването на розите. Затова носете ръкавици и помислете за ваксинация срещу тетанус.

При повърхностни наранявания почистете раните с преварена студена вода. Нанесете мехлем от невен - това лечебно растение е препятствие за микробите и възпаленията и кара раните да зарастват по-бързо. Превържете се с хлабав бинт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest