ezine.bg»Статии»За Дома»Почистване»Почистване на сребро

Почистване на сребро

Жана Г.Жана Г.
Новак
554249
Почистени сребърни пръстени
Магнитно почистващо средство за прозорци с въже
Практичен аксесоар за вашия дом:
Магнитно почистващо средство за прозорци с въже
20.00 лв.
Виж ››

Среброто има свойството да потъмнява и дори да почернява. Често това се случва заради повишената влажност в помещението. Също така може да се случи и заради постоянен допир с кожата.

Върху кожата на един човек среброто потъмнява за дни, при друго и след години е светло, всичко е строго субективно. Според някои това издава проблеми със здравето.

Промяната на цвета на среброто може да се дължи и на досег с козметични препарати. Среброто потъмнява при контакт с жълтък, лук, сол и някои средства за почистване.

За да върнете на среброто първоначалното му сияние, трябва да знаете как да го почистите. Това с лекота се прави в домашни условия, не е необходимо да го носите в златарско ателие.

Среброто е мек метал, затова избягвайте агресивните почистващи пасти с абразивни частици. Най-разпространеният начин за чистене на сребро е със спирт.

Разтворете две супени лъжици спирт в един литър вода. Добавете малко течен сапун. Пуснете сребърните изделия за петнадесет минути в разтвора и след това подсушете с мека кърпа.

Почистено сребро

Сребърните прибори най-добре се почистват със сода. Разтворете две супени лъжици сода за хляб в половин литър вода и оставете да кипне. Добавете във врящата вода среброто и парче фолио.

Свалете от котлона и оставете за петнадесет минути. Сребърните прибори ще блестят като нови. Можете да накиснете сребърните изделия в разтвор на вода и сода за десет минути и след това да подсушите с кърпа.

Блясъкът на сребърните накити се връща с помощта на лимонена киселина. Разтворете сто грама лимонена киселина в половин литър вода и поставете разтвора на водна баня.

Загрейте, сложете сребърното изделие и парченце медена жица и оставете да ври десет минути. След това измийте добре със студена вода.

Разтворете една супена лъжица оцет в половин литър вода, намокрете една кърпа в разтвора и изтъркайте с нея замърсените сребърни предмети. След това изплакнете и вашите пробори от сребро ще бъдат прекрасно почистени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
54
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Павлова
Павлова
03.08.2014 20:08
Помогнете, моля!
Как да почистя сребърна КАНУЛА( тръба ,поставена в трахеята на опериран от рак на гърло),която една умница реши да изчисти с вода и белина.
0
0
Кали
Кали
16.01.2014 22:12
Това с пастата за зъби помага в известна степен но по добре става с лимонена киселина.
0
1
Sfetulia
Sfetulia
19.07.2013 12:15
След процедурата, фолиото потъмнява. Предполагам, че "улавя" мръсотията. С бижута не съм пробвала, но щом действа на сребърни прибори, значи и за накитите ще е така.
5
0
Александрова
Александрова
16.03.2013 12:50
С паста за зъби.
2
0
Ми
Ми
24.01.2012 00:06
А защо се слага парче фолио?
11
1
Анонимен
Анонимен
01.05.2018 12:26
ЗК 01.05.2018 Слага се парче алуминиево фолио,за да се получи алуминиево покритие,което предпазва среброто от серните съединения във въздуха.
0
0