Ezine.bg»Статии»Красота»Козметика и Козметични Процедури»Какво трябва да знаем за премахването на косми

Какво трябва да знаем за премахването на косми

AdminAdmin
Администратор
1k1430
Какво трябва да знаем за премахването на косми
Органайзер за козметика и грим
Препоръчано за теб:
Органайзер за козметика и грим
11.00 лв.
Виж ››

Косъмчетата по тялото ни са съставени изцяло от твърд протеин, наречен кератин. Той участва и в изграждането на ноктите. Космите видимо стърчат от повърхността на кожата, но всъщност техните корени се намират по-надълбоко в кожата, в дермата. А именно от космения фоликул - малка торбичка вътре в кожата.

Важно е да се знае, че има съществена разлика в процедурите епилация и депилация. Когато говорим за депилация, имаме в предвид премахване на космите, без увреждане на фоликула. Епилация означава премахване на корена, при което се повлиява и фоликула на косъма. Епилация в домашни условия не може да се извършва.

Най-често използваните методи за епилация са седем – бръснене, кола маска, депилатоарни кремове, електролиза, фото и лазерно премахване, както и скубане с пинсета.

Бръсненето премахва космите, без да има отношение към корена и фоликула. Депилатоарните кремове разчитат на химически формули, които разграждат космите, но не и корените и фоликула. Премахването на космите с пинсета премахва окосмяването от корен, без да уврежда фоликула. Кола маската и епилаторите имат същия ефект. При електроепилацията се влияе на фоликула на космите. А Лазерната епилация и фото-епилацията спадат към т.нар. светлиннна епилация, който чрез светлинни лъчи уврежда и унищожава космените торбички.

Какво трябва да знаем за премахването на косми

Не е препоръчително да се епилирате непосредствено след солариум или плаж. Това може да доведе до петна и наранявания. Изчакайте поне 24 часа преди да се обезкосмите. След епилация също трябва да бъдете внимателни. Сауни, басейни, джакузита и излагане на слънце не се препоръчват, тъй като можете да си докарате бактериална инфекция.

Все още съвременната козметична наука не е стигнала до метод, който изцяло и завинаги да премахне нежеланото окосмяване. Все пак дори и нежелано, окосмяването е необходимо за регулирането на важни процеси в тялото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest